Agrolaguna

Agrolaguna d.d. u sastavu je Agrokora od kraja 2004. godine, a dio je poslovne cjeline koja se bavi proizvodnjom domaćih visokokvalitetnih proizvoda.

Poslovanje Agrolagune teče u više proizvodnih cjelina: vinogradarstvu, maslinarstvu, stočarstvu te jednim manjim djelom i povrtlarstvu, a sve su to proizvodi regionalno poznati po svojoj kvaliteti i tradiciji proizvodnje.

Agrolaguna raspolaže sa 483 ha nasada vinograda od čega je 415 ha mladih nasada. U svojim vinogradima uzgaja domaće sorte istarsku malvaziju, teran i borgonju te poznate svjetske sorte chardonnay, sivi i bijeli pinot, cabernet sauvignon, merlot te muškat žuti i muškat ružu.

Sva vina izlaze pod dva brenda, Laguna Histria i Festigia, koja predstavlja najbolja vina nastala njegovanjem probranih sorti na vinogradarskom položaju Poreštine u blizini mora. Vina Festigia posebna su po odležavanju u francuskim barrique bačvama, što je dodatno naglasilo njihovu osobnost.

Osim vina vrlo bitno mjesto u proizvodnji zauzima i proizvodnja maslinova ulja. Maslinici Agrolagune prostiru se na 217 ha. U maslinicima su zasađene dijelom domaće, a dijelom sjevernotalijanske sorte i obuhvaćaju bužu, bjelicu, leccino, pendolino, ascolanu i picholine. Porečka maslina rođena i njegovana pod istarskim suncem stoljećima upija svu blagodat tla i podneblja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Agrolagune godinama je sinonim i standard kvalitete za istarska maslinova ulja, što potvrđuju mnogobrojne nagrade koje to ulje osvaja iz godine u godinu. Maslinovo ulje Ol Istria dobiva se preradom maslina iz vlastitih maslinika i odlikuje se izrazito visokim sadržajem prirodnih antioksidansa.

Osim vina i ulja tu je i proizvodnja četiriju vrsta punomasnih tvrdih sireva koji dolaze s vlastite ovčarske farme.

 


Copyright © 2014. Agrokor d.d. sva prava pridržana
Powered by VIP-DATA dotSite