ISTARSKI SIREVI ŠPIN

Istarski sirevi Špin nose jedinstveni potpis istarske zemlje, uzimajući ono najbolje od istarskog podneblja. Pasući na sunčanim, zelenim i bogatim istarskim pašnjacima, krave i ovce postaju dio čarolije jer njihovo mlijeko direktno utječe na aromu i mirise sireva, koji ih čine prepoznatljivima i neodoljivima.

Eksperimentirajući s tradicijom i autohtonim proizvodima, na stanciji Špin sir su sljubili s tartufima, omotali ga orahovim lišćem, a potapanje Istarskog sira u drop od terana, kominu grožđa, stvorio je novi gastronomski hit.

Istarski sirevi Špin su polutvrdi kravlji, ovčji, miješani, sir u dropu od terana, sir u orahovom lišću te sir s tartufima, te tvrdi sir Gran Istriano. Proizvodi se i kravlja te ovčja skuta.

Istarski kravlji sir Špin od neobranog mlijeka spada u skupinu tvrdih na granici s polutvrdim sirevima. Na nepcu se osjećaju lagane primjese slatkoće i nježne kiselosti, ali i miris svježe pokošene trave.

Istarski miješani sir Špin od kravljeg mlijeka uz dodatak do 30% ovčjeg mlijeka okusom je na pola puta između kravljeg i ovčjeg mlijeka. U njemu se osjećaju blage note ovčjeg mlijeka, ali i putrasta aroma kravljeg mlijeka.

Istarski ovčji sir Špin spada u skupinu tvrdih punomasnih sireva i nešto je intenzivnijeg okusa od kravljeg. U sredini prevladava aroma ovčjeg mlijeka, a prema korici  izbijaju note svježe trave i začinskog bilja.

Istarski sir s tartufima spaja dvije važne istarske tradicije – proizvodnju sira i tartufarenje. Sir je mastan, bogatog okusa s karakteristikama ovčjeg i kravljeg  mlijeka te pomalo slatkast.

Istarski sir u dropu od terana je tvrdi punomasni sir koji je nakon zrenja od 60 dana odležao u barrique bačvama punih crnim vinom autohtone sorte grožđa teran. Punog je okusa s karakteristikama kravljeg mlijeka i notom kiselosti koju daje vino prisutno na kori sira.

Istarski  sir u orahovom lišću tvrdi je punomasni sir od mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka, koji se proizvodi prema tradicionalnoj tehnologiji metodom prešanja. Miris ima izraženu notu oraha , dok je okus pomalo slatkast, oplemenjen poželjnom gorčinom orahovog lista.

Istarski  sir Gran Istriano  je sir za rezanje koji starenjem postaje ekstra tvrdi sir za ribanje, a radi se od pasteriziranog punomasnog kravljeg mlijeka. Miris sira je izražen, podsjeća na  istarske pašnjake i na povezanost s istarskom prirodom, a okusom je svojstven kravljem siru.

Istarska kravlja skuta je mekani, kremasti bijeli sir, tako nježan da se može mazati i na kruh, a zbog blagog okusa može se kombinirati na mnoge načine.  Savršeno se snalazi kao dodatak raznim slanim i slatkim jelima, od predjela pa do deserta, jer ne gubi kremastu teksturu prilikom termičke obrade.

Istarska ovčja skuta za nijansu je jača od kravlje zbog nešto pikantnijeg i masnijeg ovčjeg mlijeka. Prepoznatljiv aromatičan miris i okus ovčjeg mlijeka u ovom je izdanju vrlo ugodan i nimalo napadan.

Današnja sirana stoji tik uz tradicionalnu istarsku kuću Špin, što savršeno oslikava pristup proizvodnji sira Špin: moderna tehnologija samo nadopunjuje mudrost stoljetne mljekarske tradicije.

Stancija Špin ovčarska je farma smještena na sjeverozapadnoj obali Istre u Taru kraj Poreča, samo dva kilometra od mora, a čini dio istarske turističke ponude. U reprezentativnoj kušaonici rado dolaze znatiželjnici željni kušanja pravih istarskih sireva i skuta, za njih se organiziraju i razne radionice na temu kuhanja sa sirom ili sljubljivanja s vinima.

Osim sirane i stancije Špin, 2013. godine izgrađena je i Cesta sira, kojom se može prošetati do pašnjaka koji okružuju objekte.