Novosti

Agrokorova nova Politika upravljanja okolišem

Agrokor_PUO-900x400.jpg

Agrokor koncern će, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava 5. lipnja, objaviti novu Politiku upravljanja okolišem, kao nadogradnju prve objavljene 2006. godine te Povelje o zaštiti okoliša i održivom razvoju koja je objavljena na Dan planete Zemlje 22. travnja 2002. godine. Nova Politika upravljanja okolišem logičan je slijed proširenja i razvoja poslovanja Agrokora od 2006. godine do danas, kada je Agrokor najveća hrvatska privatna kompanija i jedna od najjačih kompanija na području jugoistočne Europe.

U proteklom razdoblju Agrokor koncern je opseg svojih djelatnosti proširio i na specijalizirane poslove gospodarenja otpadom, proizvodnju energije iz obnovljivih izvora te održivi turizam.

Nova politika odnosi se na područje sustava upravljanja okolišem, što uključuje i sustav energetske učinkovitosti te je usmjerena na dvije osnovne strateške odrednice: trajno poboljšavanje vrijednosti okoliša i energetske učinkovitosti  te sprječavanje i smanjivanje svih vrsta onečišćenja u neposrednom, širem i globalnom okruženju.

Svjesni utjecaja svojih djelatnosti, proizvoda i usluga na okoliš, sve tvrtke Agrokor koncerna posebnu pažnju posvećuju zaštiti okoliša koja je integrirana u sve strateške odluke i poslovne procese kompanija. Osnovni ciljevi vezano uz zaštitu okoliša odnose se i na pridržavanje zakonskih propisa u zaštiti prirode i okoliša, sustavno gospodarenje otpadom, kontrolu svih emisija u vodu, zrak i tlo, praćenje uporabe izvora i energenata, sprečavanje nastajanja onečišćenja, ali i adekvatne reakcije u slučaju izvanrednih situacija. Dodatni ciljevi uključuju razvoj i jačanje izobrazbe i svijesti u zaštiti okoliša, razmjenu komunikacija i znanja, interne provjere i vanjske kontrole sustava te razvijanje suradnje s partnerima s područja zaštite okoliša.

„Naš je gospodarski razvoj neraskidivo vezan s odgovornim odnosom prema okolišu. To dokazujemo kroz svoju stalnu prilagodbu zahtjevima međunarodnih normi zaštite okoliša, primjenu najsuvremenije tehnologije,  ali i sustavnu edukaciju i doprinos svakog od nas unutar Agrokor koncerna. Vlastitim primjerom i djelovanjem nastojimo biti putokaz svima u cilju dobrobiti, kvalitetnog i zdravog života, očuvanja prirode, okoliša i kulturne baštine. Ova Politika prilika je za daljnje unaprjeđivanje robusnih, vjerodostojnih i pouzdanih sustava upravljanja okolišem, čime Agrokorove kompanije ostaju i dalje u krugu elitnih kompanija po izvrsnosti upravljanja zaštitom okoliša.“ – izjavio je Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna.

Agrokor koncern proaktivno djeluje i unutar asocijacija i udruženja za zaštitu okoliša i održivi razvoj te je potpisnik svjetskog UN Global Compact sporazuma, skupa temeljnih vrijednosti u područjima ljudskih prava, standarda rada, okoliša i suzbijanja korupcije. Dodatno, član je i aktivno sudjeluje u radu Zajednice za zaštitu okoliša pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, zatim član HR PSOR-a (Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj) i drugih udruženja. Također, održava kvalitetnu suradnju s resornim ministarstvima zaštite okoliša i vodećim institucijama zaštite okoliša svih zemalja u kojima posluje.

Preuzmite

Agrokor_Politika upravljanja okolišem