Novosti

Agrokor i Sberbank objavili sindicirani dugoročni zajam od 600 milijuna EUR

sberbank_agrokor.jpg

Agrokor i Sberbank objavili su sindicirani zajam u iznosu od 600 milijuna EUR tijekom svečanog potpisivanja Memoranduma o razumijevanju i suradnji. Sporazum su potpisali Herman Gref, predsjednik Izvršnog odbora Sberbank grupe i Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna.

Taj Memorandum o razumijevanju, zajedno s objavljenim zajmom od 600 milijuna EUR, podržat će Agrokor koncern, jednu od vodećih privatnih kompanija u regiji Centralne i Istočne Europe, u refinanciranju postojećih financijskih obveza i daljnjem razvoju kompanije. Zajam je odobren na 7 godina.

Ovo financiranje pokazuje povećanu aktivnost Sberbanke u regiji Centralne i Istočne Europe, pri čemu Sberbank of Russia sudjeluje s 500 milijuna EUR, a Sberbank Europe AG sa 100 miljuna EUR. Ova transakcija također označava uspješan nastavak dugoročnog strateškog partnerstva između Sberbanke i Agrokora s ciljem poboljšanja usluga u maloprodajnom sektoru u Centralnoj i Istočnoj Europi. To će obuhvaćati započinjanje zajedničkih programa za bolje pokrivanje financijskih potreba klijenata putem inovacija, novih proizvoda i usluga, uključujući digitalna rješenja za unaprjeđenje bankovnih i iskustava kupovanja među potrošačima.

„Agrokor je već dva desetljeća prisutan na međunarodnom tržištu kapitala. Naši su partneri najveći svjetski investitori. Međutim, dobiti i potpisati ugovor sa Sberbank grupom za Agrokor je iznimno velika čast i zadovoljstvo, tim više što je to za Sberbank Europe jedna od najvećih korporativnih transakcija dosada. Taj je ugovor potvrda vrijednosti Agrokorovih operacija, kao i njegove vizije i strategije“, kazao je ovom prigodom Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna. 

 

Komentirajući transakciju, Herman Gref, predsjednik Izvršnog odbora Sberbank grupe, rekao je: “Sberbanka je predana širenju svoje prisutnosti dalje u regiju Centralne i Istočne Europe u okviru svoje međunarodne strategije. Ova transakcija, koja je jedna od najvećih dosadašnjih korporativnih transakcija za Sberbank Europe, pokazuje našu namjeru da pružamo inovativna rješenja u financiranju naših korporativnih klijenata.”