Novosti

Agrokor među najvećim svjetskim obiteljskim kompanijama

cibona2.jpg

Centar za obiteljske tvrtke Sveučilišta St. Gallen u Švicarskoj objavio je globalni indeks obiteljskih kompanija zajedno s revizorsko-konzultantskom tvrtkom EY. Indeks rangira najveće javne i privatne obiteljske kompanije i pokazuje važnost koju one imaju u globalnom gospodarstvu. U izradi indeksa Centar je obiteljskima definirao one kompanije u kojima obitelj ima prevladavajući vlasnički udio. Na ovoj prestižnoj listi, Agrokor je kao jedina kompanije iz regije zauzeo 271. mjesto, i nalazi se u društvu globalnih lidera poput poput Wal-Marta, Berkshire Hathawaya, Forda, BMW-a, Ikee, Heinekena i drugih.

Kumulativni prihodi ovih kompanija za 2013. iznose 6,5 trilijuna USD te ujedno imaju 21 milijun zaposlenika. Polovica na popisu dolazi iz Europe, dok ih je 24% iz sjeverne Amerike. Nešto više od pola kompanija javno je izlistano, dok ih je 48% privatno. Najstarija kompanija, Takenaka, osnovana je 1610. godine.

Thomas Zellweger sa Sveučilišta St. Gallen zaključio je kako bi „obiteljske kompanije mogle pokazati koji su optimalni načini organiziranja ekonomskih aktivnosti.“

Cijelo istraživanje na engleskom jeziku nalazi se ovdje.