Novosti

Agrokor potpisao Ugovor o stjecanju većinskog vlasničkog udjela u Mercatoru s Konzorcijem prodavatelja

Agrokor je u Ljubljani potpisao Ugovor o kupoprodaji 53,12% dionica Poslovnog sistema Mercator d.d. s vlasničkim Konzorcijem od 12 prodavatelja. Agrokor će za dionicu Mercatora platiti 120 eura, pod uvjetima koji su određeni Ugovorom, što čini 240 milijuna eura za 53,12% dionica Mercatora odnosno 452 milijuna eura za 100%-tni udio u kompaniji.

Agrokor potpisao Ugovor o stjecanju većinskog vlasničkog udjela u Mercatoru s Konzorcijem prodavatelja

Realizacijom Ugovora, zajedno s Mercatorom Agrokor će ostvarivati godišnje prihode od 7 milijardi eura te zapošljavati 60 tisuća ljudi. Ovo povezivanje ide u korist i na dobrobit kupaca, zaposlenika, proizvođača, zajmodavaca kao i ostalih dionika, te će njime nastati najveća maloprodajna kompanija u Centralnoj i Istočnoj Europi. Komplementarnost kompanija dodatna je snaga i potencijal koji će omogućiti poboljšanje profitabilnosti kao i dodatnu financijsku stabilnost te time ujednoomogućiti i daljnje širenje na tržištima regije, uz otvaranje mogućnosti za ulazak na nova tržišta.

Prigodom potpisivanja Ugovora Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna, kazao je: „Zahvaljujem poslovnim ljudima, vlasničkom konzorciju Mercatora, koji su odlučili iskazati nam povjerenje i dati priliku da zajedno s Mercatorom, koristeći zajedničku poziciju, podignemo učinkovitost poslovanja i očuvamo zaposlenost te unaprijedimo konkurentnost u regiji i šire, na tržištu EU.

Čestitao bih zaposlenicima Agrokor koncerna koji su svojim poslovnim iskustvom, motiviranošću, razvojnim ambicijama, a posebno vizijom stvorili temelje za povijesne iskorake. Nova zajednička platforma znanja Konzuma i Mercatora, iskustva i predanosti ponudit će našim kupcima veću vrijednost širenjem asortimana, najboljim cijenama, boljom kvalitetom usluge i dr.

Ovom odlukom najutjecajniji poslovni ljudi regije pokazali su da u potencijalu koji se stvara spajanjem ovih dviju kompanija vide zamašnjak budućeg gospodarskog rasta i uvjeren sam da će to biti odlična poslovna priča, ne samo za Sloveniju i Hrvatsku nego i za cijelu regiju.“

Gilles Mettetal, član Nadzornog odbora Agrokora u ime EBRD-a, dioničara Agrokora, izjavio je: “Agrokor podržavamo od kraja 1990-tih godina. Agrokor je pouzdan partner Banke zbog svojih vrijednosti i snažnog menadžmenta. Drago nam je da se vlasnički konzorcij odlučio za Agrokor kao najboljeg kupca. Agrokor je već realizirao niz uspješnih transakcija u regiji i vjerujemo da će se ovom transakcijom stvoriti nova vrijednost, kako kroz sinergije tako i kroz dodatna ulaganja. Siguran sam da će EBRD i dalje s naklonošću razmatrati podršku budućem razvoju ovog uspješnog pothvata.“

Dovršenje transakcije podliježe mjerodavnim regulatornim odobrenjima, uspješnom restrukturiranju Mercatorovog duga i drugim ugovorenim uvjetima. Očekuje se da će transakcija biti dovršena u ovoj godini. Nakon toga, Agrokor će u skladu sa Zakonom o preuzimanju objaviti obveznu javnu ponudu za preostale nepreuzete dionice.