Novosti

Agrokor uspješno završio proces kupnje Mercatora

mercator.jpg

Udruživanjem nova grupa postaje vodeća kompanija na području jugoistočne Europe

Koncern Agrokor danas je uspješno zaključio proces kupnje većinskog udjela Poslovnog sistema Mercator i postao njegovim većinskim vlasnikom. Ukupna vrijednost transakcije je 544 milijuna eura, od čega su 324 milijuna eura za stjecanje stopostotnog vlasništva, 200 milijuna eura za smanjenje financijskih obaveza Mercatora, a 20 milijuna eura za operativno financiranje tekućeg poslovanja Mercatora.

Na osnovi ugovora, kojeg je Agrokor 14. lipnja 2013. godine potpisao s vlasničkim konzorcijem od 12 prodavatelja o kupnji 53,12% dionica Poslovnog sistema Mercator, te na osnovi kasnijih aranžmana s bankama - vlasnicama Mercatora, Agrokor je – u cilju preuzimanja većinskog vlasništva – platio većinski paket dionica. Završnom preuzimanju prethodio je i Ugovorom predviđeni sporazum s bankama o reprogramiranju duga Mercatora u visini od jedne milijarde eura, kao i suglasnost regulatornih tijela u državama u kojima djeluju Mercator i Agrokor.

Zajedno, dvije kompanije će ostvarivati gotovo sedam milijardi eura godišnjeg prihoda, zapošljavati više od 64.000 ljudi, te biti vodeća tvrtka u sektoru maloprodaje i proizvodnje hrane u regiji i šire. 

Predsjednik koncerna Agrokor, gospodin Ivica Todorić prigodom završetka transakcije naglasio je: „Kupnjom većinskog udjela Poslovnog sistema Mercator sa strane Agrokora stvoren je najveći poslovni sustav u tranzicijskim zemljama. Ovo je zajednička pobjeda poslovnih ljudi, izraz odlučnosti da na temeljima promišljene vizije stalno podižemo razinu uspješnosti i konkurentnosti. Počinjemo i ovim stvarati novu vrijednost za sve potrošače, veću sigurnost za sve zaposlenike, inicirati daljnji razvoj industrije u regiji, te otvarati nova tržišta za proizvođače.

Naš je uspjeh utoliko značajniji i ohrabrujuć kada se zna u kakvim smo gospodarskim uvjetima i okruženju poslovali posljednjih nekoliko godina. To nam daje nove nade da zajednički ostvarimo još značajniji razvoj i rast te još bolje poslovne rezultate koji se mogu očekivati u povoljnijoj gospodarskoj atmosferi kakvoj se nadamo u narednim godinama. Mi smo kao kompanija, svojim poslovnim pristupom i poduzetničkim reformatorskim elanom, doprinijeli razvoju i prosperitetu samog Agrokora, ali i skladnijem razvoju država i čitave regije u kojoj djelujemo. Članstvom u Europskoj uniji naše mogućnosti djelovanja i razvoja dobivaju novu dimenziju. Bili smo i radili na tome da budemo stabilizirajući faktor u nestabilnoj općoj gospodarskoj situaciji, a da pri tome nikada nismo zapostavili principe ekonomske uspješnosti. Kao takvi smo prepoznati u gospodarskoj i poslovnoj konstelaciji na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, kod svih s kojima surađujemo, te nailazimo na svesrdnu podršku za naš sustavni rast, jačanje i ostvarivanje zacrtanih poslovnih vizija i financijsko-gospodarskih ciljeva. 

Agrokor svoje zaposlenike smatra najvažnijim dijelom svog poslovnog uspjeha te im omogućava osobni razvoj i napredovanje. Samo u prošloj godini Agrokor je za svoje djelatnike organizirao preko 50.000 internih i eksternih edukacijskih programa. Time smo dokazali da vjerujemo u boljitak zasnovan na permanentnom obrazovanju i respektiranju naših djelatnika, stvarajući pozitivno radno ozračje. Na ovim temeljima se zasniva naša djelatnost od samog osnutka, a osobito od 1996. godine, kada je Agrokor kao prva privatna kompanija u Hrvatskoj potpisao kolektivni ugovor sa sindikatima, s kojima ima kontinuirani socijalni dijalog i partnerstvo na visokoj razini u svim zemljama u kojima posluje. Ovakav pristup nam je konačno osigurao prepoznatljiv rast i razvoj, priznanje u poslovnoj i široj zajednici, pri čemu smo ostvarili najviše etičke i poslovne standarde te stvorili vlastitu korporativnu kulturu. 
 
Povezivanjem Agrokora i Mercatora ostvarit će se viša razina zaposlenosti, otvorit će se i velike mogućnosti za još kvalitetniju regionalnu dobavljačku strukturu, te prilike za rast prehrambene i ostalih industrija. Konačno, integracija će omogućiti svim proizvođačima u regiji daljnje povećanje volumena prodaje i otvaranje novih tržišta, kao i ozbiljnih perspektiva za nazočnost na trećim tržištima.
Krajnji cilj cijelog procesa usmjeren je na stvaranje novih vrijednosti za potrošače, koji će dobiti bolju uslugu, kvalitetniju širinu ponude, stabilnije i jeftinije cijene. Ovim procesom se također otvaraju veće mogućnosti za razvoj kompetencija zaposlenih, zapošljavanje i edukaciju mladih, te daje poticaj za slične pomake u regiji. 

Konačno, kupnjom većinskog udjela Poslovnog sistema Mercator Agrokor iskazuje poštovanje za postignute uspjehe i tradiciju koju je Mercator gradio u svojem dugogodišnjem poslovnom razvoju. Dva uspješna puta neminovno će voditi jednom još snažnijem i još djelotvornijem. Uvjereni smo da ćemo ovim korakom zajednički izgraditi globalno konkurentnu i prosperitetnu kompaniju na najveće zadovoljstvo naših potrošača, poslovnih partnera i svih naših djelatnika. 

Ovim putem bih se htio zahvaliti svim našim potrošačima, dobavljačima i kupcima, svim našim partnerima, kao i našim zaposlenicima koji su dali svoj doprinos za ovaj veliki poslovni uspjeh na koji smo neizmjerno ponosni.“