Novosti

Agrokorova maloprodaja među 50 najbrže rastućih na svijetu

Ponosno ističemo kako se Agrokor našao u društvu vodećih svjetskih kompanija što je rezultat dugogodišnjeg značajnog ulaganja u uvođenje nove tehnologije, najbolje svjetske prakse, znanje ljudi kao i praćenje trendova u maloprodaji na globalnom tržištu.

Deloitte je i ove godine proveo sveobuhvatno istraživanje pod nazivom Globalna snaga maloprodaje, u suradnji s američkim časopisom «Stores». Istraživanje se temelji na podacima koje su trgovački lanci objavili za fiskalnu godinu 2011. Za razliku od prijašnjih godina, sektor robe široke potrošnje rastao je 6 posto, nadmašivši time trgovine odjećom, obućom i modnim dodacima te trgovce tehničkim proizvodima. U ovom su razdoblju trgovci odjećom, obućom i modnim dodacima zabilježili nižu stopu rasta, koja je umjesto nekadašnjih 7 posto, iznosila 5 posto. S druge strane, trgovci tehničkim proizvodima bilježe dobru profitabilnost i značajan rast prihoda.

Među 250 najvećih trgovačkih lanaca na svijetu našla se i Agrokorova maloprodaja, koja se također uvrstila i na listu 50 najbrže rastućih trgovačkih lanaca. Zanimljivo je kako čak 24 od 50 najbrže rastućih trgovačkih lanaca dolazi s tržišta zemalja u razvoju. Prihodi najbrže rastućih kompanija prosječno su rasli 22 posto u periodu od 2006. do 2011. godine, odnosno čak četiri puta brže od prihoda 250 najvećih trgovačkih lanaca na svijetu u cjelini.

Na ovaj način Agrokorova maloprodaja dobila je priznanje o uspješnosti svog poslovanja, a dodatna potvrda toga je svrstavanje u društvo vodećih svjetskih trgovačkih lanaca kao što su Wal - Mart, Carrefour i Tesco.

250 najvećih trgovačkih lanaca na svijetu

Rang

Tvrtka

Zemlja

1

Wal-Mart Stores, Inc.

SAD

2

Carrefour S.A.

Francuska

3

Tesco PLC

U.K.

4

Metro AG

Njemačka

5

The Kroger Co.

SAD

...

...

...

226

Agrokor d.d.

Hrvatska

   
   
   
   
   

Rang

Tvrtka

Zemlja

1

Westfarmers Limited

Australija

2

Steinhoff International Holdings Ltd.

Južna Afrika

3

X5 Retail Group N.V.

Rusija

4

Wu-Mart Group

Kina

5

Open Joint Company „Magnit“

Rusija

...

...

...

31

Agrokor d.d.

Hrvatska

poveznici