Novosti

Agrokorova ulaganja u energetsku učinkovitost daju rezultate

energucinkovit_130427690.jpg

Uspješne tvrtke sklonije su primjeni novih tehnologija za povećanje energetske učinkovitosti u industriji, pokazalo je prvo istraživanje u tom području u regiji Adria u kojem je sudjelovalo više od 100 stručnjaka. Istraživanje je naručila tvrtka Siemens, a dubinska snimka stanja pokazala je da u Hrvatskoj najveći potencijal pokazuje područje uštede električne energije.

Agrokor je među tvrtkama koje su proteklih godina ulagale u povećanje učinkovitosti, što je polučilo dobre rezultate. Točnije, Agrokor je uštedio 2,35 milijuna eura na potrošnji električne energije u samo godinu dana, istaknuto je na Siemensovoj konferenciji o energetskoj učinkovitosti Industry SPEED Conference („Siemens Promoting Energy Efficiency Development“) održanoj u Opatiji.

Osnovni postulat energetske učinkovitosti je mjerenje. Implementiran je centralni nadzorni sustav praćenja potrošnje i ograničavanja snage električne energije na 60 % maloprodajnih objekata i većine proizvodnih kompanija. U kombinaciji sa energetskim kućnim redom potrošnja se smanjila  10 % godišnje.

„Trgovine Agrokora u Hrvatskoj bile su po noći osvijetljene zbog sigurnosnih razloga. Pred približno sedam godina, 95% rasvjetnih tijela smo ugasili i povezali ih sa senzorima pokreta te tako smanjili snagu za 300 kW, što godišnje odgovara profitu jednog Super Konzuma. Tako smo  simbolički izgradili jedan Super KONZUM gašenjem noćne rasvjete bez posljedica za sigurnost. To je samo jedan između 30 projekta kojima smo bez velikih ulaganja ostvarili smanjenje potrošnje električne energije za oko 1.000.000,00 kWh na godinu unatoč rastu prodajne površine od oko 15 % godišnje.“, rekao je Tihomir Adam, član uprave Zvijezde.

Zvijezda već nekoliko godina smanjuje uporabu plina, električne energije i vode za približno deset posto godišnje po toni gotovog proizvoda, a trenutno se radi na složenijim projektima energetske optimizacije proizvodnje. Osnovna ideja je napraviti master plan razvoja energetike u kompaniji kao pilot projekt koji bi se kasnije implementirao i na druge proizvodne kompanije. Dosadašnji pad potrošnje rezultat je centralnog nadzornog sustava praćenja potrošnje, ali i odgovornog ponašanja svih sudionika proizvodnih procesa odnosno striktnog  provođenja energetskog kućnog reda. U suradnji s Energetskim institutom EIHP napravit će se snimka stanja i program unapređenja energetske učinkovitosti. Dosadašnji rezultati ušteda prvenstveno se odnose na zgrade. Veliki izazov su energetska i procesna postrojenja za koja ne postoje univerzalna znanja. Zato je ideja da se zajedničkim radom sa institutom i vodećom svjetskom kompanijom iz domene energetike izradi održivi program razvoja energetske učinkovitosti. Osim novih tehničkih rješenja iz domene termodinamike i elektrike fokus će biti digitalizacija i visoka automatiziranost tehnoloških linija  te  korištenje softwarea za planiranje i upravljanje proizvodnjom.

„U Zvijezdi smo ove godine započeli sa stvaranjem uvjeta za takve napredne tehnologije digitalizacijom pripreme proizvodnje i korištenjem smart kamera za prepoznavanje oblika na linijama pakiranja. Smatramo da su to idealni projekti za dobivanje potpora iz EU fondova za povećanje konkurentnosti.“ rekao je Josip Cvetko, direktor proizvodnje Zvijezde.

Optimizacija tehnoloških procesa provodi se kontinuirano u svim ostalim kompanijama Agrokor koncerna, a cilj je optimalna potrošnja energije i prirodnih resursa kao i racionalno korištenje sirovina.