Novosti

AlixPartners savjetnik za restrukturiranje Agrokora

Kompanija AlixPartners odabrana je za savjetnika za restrukturiranje Agrokora. Odabir kompanije AlixPartners rezultat je pozivnog natječaja za savjetnika za restrukturiranje s međunarodnim referencama među kojima se, uz njih, natjecalo još pet respektabilnih međunarodnih kompanija  - McKinsey, BCG, EY, KPMG, Roland Berger. Nakon što je izvanredna uprava Agrokora ocijenila sve ponude i dala preporuku za najbolju, odabir je odobrilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Tako je AlixPartners od danas savjetnici za restrukturiranje Agrokor koncerna. Tvrtka AlixPartners jedan je od vodećih globalnih savjetnika za restrukturiranje, od kojeg se očekuje da svojim znanjem i iskustvom da važan doprinos kako daljnjem procesu stabilizacije poslovanja Agrokor koncerna tako i uspješnom restrukturiranju kompanije.

 

AlixPartners – osnovne informacije

Kompaniju AlixPartners osnovao je Jay Alix 1981. godine s misijom pronalaska najboljeg načina restrukturiranja dobrih kompanija suočenih s poslovnim izazovima, a sve s ciljem očuvanja imovine i radnih. Kompanija je jedan od začetnika i pionira industrije korporativnog repozicioniranja i restrukturiranja u svijetu. Zaslužna je i za čitav niz inovativnih koncepata i praksi koje su danas globalno prepoznate, poput primjerice uloge glavnog direktora za restrukturiranje (CRO - Chief Restructuring Officer), koncepta timova korporativnog repozicioniranja u poslovanju (turnaround team) te raznih tehnika restrukturiranja.

AlixPartners danas posluje u 17 zemalja i na 27 lokacija diljem svijeta. Od 2003. godine prisutan je na području gotovo cijele Europe, a trenutno na području EU zapošljava 439 iskusnih konzultanata. Vrijednosti na kojima AlixPartners temelji svoje poslovanje su otvorena komunikacija, transparentnost, predanost kvaliteti usluge za svakog klijenta, stvaranje dodane vrijednosti te pouzdanost i povjerljivost. Pritom im je ključna komparativna prednost to što svi njihovi timovi u cijelom svijetu funkcioniraju kao jedna tvrtka, koja može brzo okupiti najbolji tim koji će ponuditi brza i praktična rješenja.

 

AlixPartners – ključna područja stručnosti

AlixPartners ima kvalitetan tim koji je iskusan u restrukturiranju velikog broja različitih industrija, pri čemu upravo segment maloprodaje i robe široke potrošnje zauzima značajno mjesto. Nedavno su tako preuzeli ulogu zamjenika predsjednika uprave u Cooperative Group u Velikoj Britaniji, koji u svom vlasništvu ima čitav niz tvrtki od supermarketa do farmi i financijskih institucija.

Pristup restrukturiranju AlixPartners temelji na međusobnoj suradnji svih ključnih dionika koji uključuju zaposlenike i sindikate, poslovne partnere i dobavljače, državu, banke, vlasnike, dioničare i vjerovnike s ciljem prepoznavanja interesa i briga svake od zainteresiranih strana i pronalaska rješenja. Kada se definira rješenje, AlixPartners koristi cijeli niz koncepata korporativnog restrukturiranja kako bi proces restrukturiranja bio proveden brzo i efikasno, uz očuvanje vrijednosti kompanije.  

Stručna znanja AlixPartnersa obuhvaćaju unapređenje poslovnih rezultata i pokazatelja, restrukturiranje i novo poslovno pozicioniranje (turnaround), poslovno planiranje, osiguranje privremene likvidnosti i upravljanje novčanim tijekom, digitalna strategija i transformacija, istraživanje sporova i rizika te transformacijsko rukovođenje.

U suradnji s Agrokorom fokus će biti na sljedećim područjima:

  1. Osiguranje privremene/kratkoročne likvidnosti - postavljanje kvalitetnih prioriteta u poslovanju, kako bi se osiguralo da je likvidnost dostupna tamo gdje je najpotrebnija, budući se tako može kvalitetnije upravljati rizicima i generirati daljnji novčani tijek. Pritom će poseban fokus biti upravo na segmentu podmirenja dugova dobavljačima. 
  2. Upravljanje novčanim tijekom – u kontekstu otežane likvidnosti, fokus će biti na striktnim projekcijama novčanog tijeka i upravljačkim procesima, s ciljem kontinuiranog osiguranja novčanog tijeka.
  3. Poslovno planiranje – definiranje plana u suradnji s kompanijom i svim njenim ključnim dionicima. Navedeni plan će uključivati rješenja za sve segmente i poslovne grupe Agrokor koncerna, zajedno s programom unapređenja operativne efikasnosti sa ciljem poboljšanja svih ukupnih financijskih pokazatelja u osnovnom poslovanju. 

Ključan fokus procesa restrukturiranja svakako će biti na krajnjem rezultatu.