Novosti

Dogovorena dugoročna poslovna suradnja ekonomskog fakulteta u Splitu i Agrokora

Danas je u Velikoj vijećnici fakulteta potpisan Sporazum o poslovnoj suradnji i Ugovor o sponzorstvu između Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Agrokor koncerna. U ime Ekonomskog fakulteta u Splitu, Sporazum o poslovnoj suradnji i Ugovor potpisao je dekan Fakulteta, prof. dr. sc. Zlatan Reić, a u ime Agrokor koncerna stariji izvršni predsjednik za tehnologiju, istraživanje i razvoj, mr. sc. Ante Todorić.

Potpisanim Sporazumom o poslovnoj suradnji te Ugovorom vrijednim 400 tisuća kuna, Agrokor koncern između ostalog donira novčana sredstva za opremanje Referentnog centra za tržište kapitala u sklopu novoizgrađenog aneksa zgrade splitskog Ekonomskog fakulteta unutar budućeg kampusa Visoka. Suradnjom te ulaganjem u budućnost ove institucije, Agrokor koncern daje povjerenje svim mladim i kvalitetnim ekonomistima koji će svoja znanja steći upravo u sklopu ove hrvatske visokoobrazovne ustanove, a potom neki od njih ista primijeniti u jednoj od kompanija ovog Koncerna.

Prilikom potpisa Ugovora prof. dr. Zlatan Reić, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu kazao je: "Projekt donatorstva i sponzorstva za opremanje aneksa zgrade Ekonomskog fakulteta pokazao se iznimno uspješnim. Veliki broj hrvatskih tvrtki prepoznao je u Ekonomskom fakultetu poželjnog partnera budućeg razvitka svake od tih tvrtki i cijelog hrvatskog društva. Posebna nam je čast da danas potpisujemo sporazume sa jednom od najvećih i najdinamičnijh hrvatskih tvrtki, sa koncernom Agrokor. Za nas nije od presudnog značenja novac koji se ugovara za sponzoriranje već je znatno važnije da potpisujemo i sporazum o poslovnoj suradnji. On otvara mnoge perspektive našim studentima za zapošljavanje, našim istraživačima za sudjelovanje u razvojnim i uopće poslovnim projektima Agrokora a menadžerima Agrokora bit će dostupniji rad u nastavi i prenošenje znanja stečenih u respektabilnoj tvrtki. I Agrokor kao ozbiljan regionalni subjekt na području jugoistoka Europe treba u svom razvitku stremiti najvišim europskim standardima a i aspiracije Fakulteta su tome usmjerene. Novčani iznos s kojim Agrokor sponzorira Fakultet poslužit će za opremanje Referentnog centra tržišta kapitala. Radi se o posve novom sadržaju na visokoobrazovnim institucijama kojeg još ni jedan fakultet u Hrvatskoj nije artikulirao. Njegova funkcija je nastavna i odnosi se na studente našeg Fakulteta ali i komercijalna. Potonje znači da će svi poduzetnici moći kod nas savladati tehnike i analitička znanja potrebna za kvalificirano trgovanje vrijednosnicama na tržištima kapitala. Mislim da oba sporazuma definiraju ono što bih ja nazvao općom koristi ili općim dobrom a što se jasno dade predstaviti ozbiljnim i osmišljenim povezivanjem svijeta gospodarstva i svijeta visokog obrazovanja i znanosti."

"Znanje i intelektualni kapital su vrijednosti koje nedvojbeno vode do uspješnosti. Poslovna politika Agrokor koncerna, sada već desetljećima, je pridonositi tim vrijednostima, posebno u okruženju u kojem djelujemo. Posebno želim naglasiti da, nakon niza sporazuma o poslovnoj suradnji s primjerice Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu, Institutom "Ruđer Bošković", danas takav sporazum potpisujemo s Ekonomskim fakultetom u Splitu.

Agrokor smatra svojom obvezom dati na svoj način doprinos i poticati promicanje znanja i pravih vrijednosti, posebno izvrsnosti. Budućnost Hrvatske u EU vidimo u konkurentnosti naših proizvodnji i izgradnji "zemlje znanja", što se na svoj način prožima. Briga za mlade ljude tijekom njihovog školovanja te kasnije zaposlenja, naša je trajna odrednica. Sigurni smo da je ulaganje u ljudske talente, ključna poluga našeg uspjeha. Želja nam je da ovaj Sporazum bude tek temelj mnogih aktivnosti i projekata koji će također pridonijeti kvalitetnijem transferu svjetske prakse i tehnologije u naš sustav, a jednako tako stvoriti nove vrijednosti koje će se tijekom obrazovanja na ovom Fakultetu ugrađivati u nove generacije studenata.", istaknuo je tom prilikom mr. sc. Ante Todorić, stariji izvršni predsjednik za tehnologiju, istraživanje i razvoj.