Novosti

EBRD provodi pionirski projekt bioplina u Hrvatskoj

Zajam od 5 milijuna € Agrokoru za izgradnju prvog pogona za proizvodnju bioplina u sektoru agribiznisa

EBRD provodi pionirski projekt bioplina u HrvatskojEBRD pojačava svoja nastojanja u promicanju proizvodnje i korištenja zelene energije u Hrvatskoj financiranjem prvog projekta proizvodnje bioplina u zemlji. Banka daje zajam u iznosu od 5 milijuna € hrvatskome Agrokoru, vodećoj kompaniji u agribiznisu u jugoistočnoj Europi, kojim će podržati izgradnju kombiniranog pogona za proizvodnju toplinske i električne energije, koji će kao primarno gorivo koristiti bioplin.

Sredstva od EBRD-ova zajma iskoristit će se za kupnju i instaliranje pogona bioplina, te opreme za sterilizaciju i pročišćavanje vode. Dovršenje projekta očekuje se u rujnu 2012., a bit će u potpunosti usklađen s propisima EU o zaštiti okoliša.

Pogon, koji će biti lociran u Gradecu, 40 km od glavnoga grada Zagreba, kao gorivo će koristiti organski otpad, nusproizvode Agrokorove djelatnosti proizvodnje hrane. Imat će kapacitet proizvodnje od 1 MW električne energije, koja će se isporučivati u hrvatsku mrežu za opskrbu električnom energijom, a proizvodit će i do 1 MW toplinske energije.

Izgradnja objekta za proizvodnju bioplina u Gradecu prvi je korak u Agrokorovim strateškim planovima za razvoj više sličnih projekata s ukupnim kapacitetom proizvodnje do 30 MW.

"Investiranje u energetsku efikasnosti i obnovljivu energiju, kao i unaprjeđivanje raznolikosti izvora opskrbe energijom prioritet je za EBRD. Oduševljeni smo što smo dio ovog pionirskog projekta za Hrvatsku. Pokazat ćemo komercijalnu održivost bioplinskih projekata u sektoru agribiznisa te postaviti visoke standarde efikasnosti na tome području, koji će poslužiti kao odličan primjer kako za agribiznis, tako i za sektor obnovljive energije", rekla je Zsuzsanna Hargitai, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

"Najnovija suradnja s EBRD-om početak je velikog Agrokorovog projekta gradnje bioplinskih postrojenja na bazi organskog otpada i otpada nastalog u procesu proizvodnje u prehrambenoj industriji. Izgradnja pogona za proizvodnju bioplina ujedno je i prilika da Agrokor, kao apsolutni regionalni lider u svojim strateškim djelatnostima, pokaže kako investicije u bioplinska postrojenja imaju veliki potencijal, kako u redukciji troškova, tako i u efikasnom iskorištavanju nusproizvoda, a ujedno predstavlja i potvrdu visokog stupnja ekološke svijesti unutar Agrokora", izjavio je Mislav Galić, izvršni potpredsjednik Agrokora za poslovnu grupu hrana.

EBRD ima dugogodišnju suradnju s Agrokorom, podržavši ranije različite investicije koje je kompanija imala u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Pogon bioplina u Gradecu financira se pod Bančinom linijom održivih investicija u agribiznisu.

Od početka svog operativnog poslovanja u Hrvatskoj Banka je uložila više od 2,5 milijardi € u ekonomiju zemlje. EBRD-ova sredstva mobilizirala su dodatna 4 milijuna € investicija u različite sektore hrvatskoga gospodarstva.

Samo u sektoru agribiznisa EBRD je direktno uložio više od 6,8 milijardi € u više od 440 projekata diljem centralne i istočne Europe te Zajednice Neovisnih Država od 1991.