Novosti

F. Peruško: U drugom tromjesečju 2019. Agrokor izlazi iz postupka izvanredne uprave

„Ukoliko Visoki trgovački sud uskoro potvrdi nagodbu vjerovnika u Agrokoru, to će značiti da je Hrvatska uspjela u manje od dvije godine uspješno zatvoriti krizu koja je prijetila gospodarstvu hrvatske i regije. Očuvali smo radna mjesta za gotovo 50.000 ljudi i omogućili vjerovnicima da vrate dio svojih potraživanja.

Naše je očekivanje da ćemo implementaciju nagodbe završiti tijekom prvog tromjesečja 2019. godine. Budući da se na pripremi implementacije intenzivno radi već nekoliko mjeseci, vjerujemo da ćemo je uspješno provesti i da će već početkom drugog tromjesečja 2019. godine, Agrokor izaći iz postupka izvanredne uprave. Mislim da je to važna poruka našim partnerima i dobavljačima“ - izjavio je, između ostalog, Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora na okruglom stolu „Razvoj poslovanja i upravljanje rizicima“ održanom 25. rujna 2018. u okviru tradicionalne Liderove konferencije Dan velikih planova.

Osnovni cilj okruglog stola bio je dati praktične smjernice poduzetnicima i menadžerima koji osmišljavaju poslovne planove za 2019. odnosno niz procjena o tome kakva će biti sljedeća poslovna godina.

U tom kontekstu, Peruško je naglasio kako Agrokorovi poslovni partneri uvelike osjećaju koristi od postupka izvanredne uprave, prije svega kroz redovita plaćanja isporučene robe, a potom i kroz veliku količinu likvidnosti koja je temeljem novog financiranja Agrokora u lipnju 2017. ušla u sustav. „Tijekom procesa izvanredne uprave dobavljačima je plaćeno više od 500 milijuna eura starog i graničnog duga. Dodatno, u procesu pregovora o nagodbi dug Agrokora je u potpunosti restrukturiran, a sada se, u okviru tri osnovne poslovne cjeline – maloprodaje, prehrane i poljoprivrede - okrećemo restrukturiranju Agrokorovih biznisa. To ćemo raditi kroz četiri ključne vertikale – daljnjem povećanju profitabilnosti, sustavnom upravljanju novčanim tijekom, upravljanju portfeljem te korporativnim upravljanjem (modus operandi na razini grupe)“, rekao je Peruško.

Za svaki od stupova naveo je osnovne odrednice djelovanja pa je tako u jačanju profitabilnosti naglasak na podizanju efikasnosti i monetizaciji sinergijskih učinaka, dok se za upravljanje novčanim tijekom na razini grupe jača interni tim stručnjaka. Također, istaknuo je i kako je izvanredna uprava krenula u podizanje internih korporativnih standarda u svim kompanijama sustava Agrokor te je naveo kako su već unificirani KPI-ovi unutar kompanija, uvedena nova korporativna kultura izrade izvještaja po poslovnim grupama i segmentima poslovanja, a osnažene su neke korporativne funkcije, poput funkcije riznice i ljudskih potencijala.  

Uz Fabrisa Peruška, na okruglom stolu su sudjelovali još i Miodrag Borojević iz O'KEY Grupe, Milan Dragić, Bisnode, Pavao Vujnovac iz ENNA-e te Nabojša Taraba iz Drugog plana.