Novosti

Grupa Agrokor u 2018. godini: snažan rast operativne dobiti od 22 posto

Operativna dobit iznosila je 2,4 milijarde kuna

Najveći generator rasta operativne dobiti bio je poslovni segment Maloprodaja i veleprodaja čija je operativna dobit u odnosu na godinu ranije rasla čak 133 posto

Prezentacija rezultata 2018_Agrokor Grupa

Izvanredna uprava Agrokora objavila je revidirane konsolidirane rezultate Grupe Agrokor za 2018. godinu. Opseg konsolidacije obuhvaća 108 društava u kojima Agrokor ostvaruje kontrolu, od čega su 53 u Hrvatskoj, a financijski izvještaji su izrađeni na način da pretpostavka vremenski neograničenog poslovanja nije zadovoljena (“non-going concern”).

Grupa Agrokor je u 2018. godini ostvarila snažan rast operativne dobiti koja je na kraju godine iznosila oko 2,4 milijarde kuna, što je za 22 posto ili 427 milijuna kuna više nego u godini ranije. Takav rast operativne dobiti izravan je rezultat mjera restrukturiranja koje su u svim poslovnim segmentima Grupe poduzete i na prihodovnoj i na troškovnoj strani. Najveći generator rasta operativne dobiti Grupe bio je poslovni segment Maloprodaja i veleprodaja odnosno društva Konzum i Mercator. Naime, operativna dobit cijelog poslovnog segmenta Maloprodaja i veleprodaja rasla je u odnosu na godinu ranije za čak 681 milijun – sa 513 milijuna na 1,2 milijarde kuna, što predstavlja rast od čak 133 posto. 

Grupa je u 2018. godini ostvarila ukupno 38,8 milijardi kuna konsolidiranih prihoda, što je 712 milijuna ili 1,8 posto manje nego u godini ranije. Najveći utjecaj na smanjenje prihoda Grupe imali su poslovni segment Poljoprivreda uslijed smanjenog obujma trgovanja poljoprivrednim kulturama i smanjenim tržišnim cijenama tovljenika i polutvrdog sira, te segment Maloprodaje i veleprodaje.  

Segment Maloprodaje i veleprodaje je u 2018. godini ukupno uprihodio 29 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je 3,9 posto manje nego godinu ranije. Do smanjenja prihoda je došlo zbog otvaranja novih prodajnih površina konkurencije u Srbiji i Crnoj Gori. Gubitak prihoda od zatvaranja neprofitabilnih prodajnih prostora Konzuma nadoknađen je snažnim rastom prihoda na razini „isto za isto“ u iznosu od 5,7 posto.

Prehrana je poslovni segment koji je pridonio rastu konsolidiranih prihoda Grupe Agrokor, dok je operativna dobit segmenta bila tri posto veća nego godinu ranije i iznosila je ukupno 1,2 milijardi kuna. Najveći porast operativne dobiti je imao podsegment Sladoled i smrznuta hrana.

Ukupni prihodi poslovnog segmenta Prehrana bili su za 106 milijuna kuna manji nego u 2017. godini, a utjecaj na to je imao blagi pad prihoda segmenta pića najvećim dijelom zbog smanjenja volumena distribucije, te pad prihoda u Dijamantu zbog vrlo niske prodajne cijene ulja na tržištu u Srbiji tijekom 2018. godine.

Poslovni segment Poljoprivrede je u 2018. godini imao poslovne prihode od 2,34 milijarde kuna što je za 535 milijuna kuna manje nego godinu ranije. Agrokor je cijelu godinu izvještavao kako se u segmentu Poljoprivrede suočio s iznimnim padom cijena tovljenika i polutvrdog sira. Istodobno, smanjenje prihoda je posljedica značajnog smanjenja aktivnosti trgovanja poljoprivrednim kulturama koje se u 2017. godine obavljalo u društvu Agrokor trgovina, dok od 2018. posluje u sastavu PIK Vinkovaca.

To je imalo utjecaja i na smanjenje operativne dobiti cijelog segmenta Poljoprivreda, koja je u 2018. godini iznosila 113 milijuna kuna. Negativan utjecaj ublažen je sustavnim upravljanjem troškovima i njihovom optimizacijom, a ostvarene su i znatne uštede na troškovima sirovina i materijala.

Izvanredna uprava Agrokora je u 2018. godini ispunila sve ciljeve koji su joj bili u glavnom fokusu. Postignuta je nagodba vjerovnika te su započele pripreme za implementaciju nagodbe koja je uspješno provedena u prvom tromjesečju 2019. godine. Stabilizirano je financiranje Grupe kroz osiguravanje produženja SPFA kredita i pripreme za refinanciranje. Povećana je profitabilnost Grupe koje je rezultiralo rastom operativne dobiti od 22 posto u odnosu na 2017. godinu, a uspješno je obavljen zadatak ponovnog stjecanja povjerenja kupaca i partnera.

Već započeti procesi refinanciranja SPFA kredita, operativnog restrukturiranja i razrade nove strategije Fortenova grupe, prioriteti su kompanije za 2019. godinu.