Novosti

Helena Marečić o svom profesionalnom angažmanu vizažiste

Magičan svijet umjetnosti, luksuza i kozmetologije

Helena Marečić, zaposlenica kompanije PIK Vrbovec u Odjelu narezivanja i pakiranja trajnih i polutrajnih proizvoda također je profesionalna vizažistica. U kratkom intervjuu podijelila je zanimljiva iskustva o svom profesionalnom angažmanu vizažiste, a otkrila nam je šminka li ponekad kolegice iz PIK-a te otkuda crpi ideje za šminkanje.

Za početak, možete li nam ukratko predstaviti svoj rad, odnosno što sve obuhvaća posao vizažistice?

Vizažist je osoba koja kreativno razmišljanje i osjećaj za ljepotu prenosi u stvarnost, oplemenjujući svijet mode, estetike i umjetnosti.

Jednako tako vizažist je profesionalac i umjetnik koji kroz znanje i zabavu može postići visoke ciljeve u svojoj karijeri. Glavni zadatak vizažista je istaknuti ljepotu lica, a prekriti njegove nedostatke. Naime, to se postiže s odgovarajućim proizvodima koji postoje za svaki tip kože što je također važna stvar jer koža mora biti pravilno njegovana i tretirana. Ukratko, vizažist stvara promjenu, osvježenje na našem licu i omogućuje nam da budemo drugačiji.

Od kuda ljubav za šminkanjem i kada ste se počeli baviti ovim poslom?

Ljubav za šminkanjem postoji već godinama, a nedugo sam odlučila tu svoju ljubav pretvoriti

u nešto više. Odlučila sam se školovati kako bi se mogla baviti profesionalnim šminkanjem. Profesionalno šminkanje je ipak nešto veće, odnosno pruža više mogućnosti za kvalitetnim stvaranjem. Jednako tako u ovom poslu nužan je pravilan spoj teorije i prakse te stalno usavršavanje kao i praćenje trendova kako bi se svakom klijentu mogla pružiti kvalitetna usluga te pozitivno odgovoriti na njegove zahtjeve.

Za koje prigode najčešće šminkate i koja je tema šminkanja najčešće tražena?

Najčešće šminkam za vjenčanja i takve svečane prilike su zapravo najčešće tražene.

Ponekad šminkam kolegice za poslovne sastanke ili neke druge prigode poput krštenja, proslave rođendane i sl.

Helenina kolegica kao model

Od kuda crpite ideje za šminkanje?

Ideje za šminkanje nastanu u trenutku kada vidim osobu koju ću šminkati. Naime, tada vidim o kakvom tipu kože se radi, kakav ten ima osoba i tada uočavam svaku karakteristiku nečijeg lica. Primjerice, male oči ili velike usne i na temelju tih karakteristika lica stvaram ideju kako bi ih najbolje mogla naglasiti. Važno je maksimalno posvetiti se klijentu kojeg šminkam. Potrebno je poslušati njegove želje, ali jednako tako i pružiti profesionalan savjet. Najbolje je

naći zlatnu sredinu kako bi klijent bio zadovoljan. A u svemu tome najvažnija je kreativnost jer ponekad i s malo šminke možete napraviti čuda.

Oduzima li vam šminkanje puno slobodnog vremena te kako uspijete sve uskladiti uz posao u PIK-u?

Šminkanje mi ne oduzima puno slobodnog vremena. Ono što je najvažnije, mogu uskladiti posao u PIK-u sa šminkanjem, a za to nužna je dobra organizacija.

Šminkate li ponekad i kolege iz PIK-a?

Moje kolegice, ujedno i prijateljice iz PIK-a jako puno su mi pomogle tijekom školovanja za vizažistu jer su se bez problema i straha prepustile mojoj ruci na samim počecima. U trenutku kada su mi bili potrebni modeli njih sam najviše šminkala i na tome im se ovom prilikom zahvaljujem.

Također, i danas kada mi zatreba model za šminkanje znam na koga mogu računati.

Koliko je nužno stalno praćenje trendova i što je sve potrebno da biste bili uspješna vizažistica?

Strast i upornost su ključne vrijednosti ovog posla. Izabrati posao profesionalnog vizažiste znači ući u magičan svijet umjetnosti, luksuza i kozmetologije te dosegnuti vrhunac svojih mogućnosti u ovom zahtjevnom području. Trendove je potrebno konstantno pratiti jer oni nam donose nove boje, nove proizvode i sve ono što je potrebno za cjelokupni make up.