Novosti

Investicija EBRD-a u Agrokor

AGROKOR KONCERN I EBRD POTPISALI UGOVOR O ULAGANJU 110 MILIJUNA EURA U DIONIČKI KAPITAL AGROKORA

Danas je u sjedištu EBRD-a u Londonu potpisan Ugovor o ulaganju dioničkog kapitala od strane EBRD-a u Agrokor. Ugovor su potpisali predsjednik EBRD-a g. Jean Lemierre i predsjednik Agrokor koncerna g. Ivica Todorić. EBRD tako stječe udio od 8,33 posto u Agrokoru, najvećem proizvođaču hrane i maloprodavaču u Hrvatskoj, koji će uz podršku EBRD-a implementirati dugoročnu strategiju zadržavanja vodeće pozicije u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi u svojim osnovnim djelatnostima.

Banka će za udio u dioničkom kapitalu uložiti 110 milijuna eura, koji će Agrokoru pomoći i u restrukturiranju bilance nakon niza domaćih i stranih akvizicija te mu omogućiti pripremanje za inicijalnu javnu ponudu u budućnosti. Predsjednik EBRD-a Jean Lemierre rekao je kako je Agrokor uspješna kompanija koja regionalno raste, promiče gospodarski rast i zaposlenost u Hrvatskoj i šire. Agrokor je primjer domaćim kompanijama koji pokazuje što se može postići na regionalnoj razini, rekao je g. Lemierre. Bančina će investicija kompaniji omogućiti da izgradi svoje poslovanje, potičući daljnji rast na domaćem tržištu te istovremeno podižući njen profil među investitorima za inicijalnu javnu ponudu, dodao je.

Predsjednik Agrokora Ivica Todorić naglasio je kako Agrokor kao jedna od najvećih regionalnih kompanija danas ima mjesto na globalnom tržištu, čime se dokazala ispravnost dugogodišnje, jasno definirane strategije i vizije, i to sve zasnovano na znanju i vještinama menadžmenta kompanije. Ulaganje EBRD-a u dionički kapital Agrokora apsolutno potvrđuje te vrijednosti, a s druge strane omogućava Agrokoru da dalje internacionalno razvija svoju osnovnu djelatnost i podržava svoj rast.

Osnovan 1976. od vlasnika Ivice Todorića, Agrokor je danas jedna od najuspješnijih kompanija u Hrvatskoj i lider u proizvodnji i maloprodaji hrane - uključujući mineralnu vodu, sladoled, jestivo ulje, margarin, majonezu i meso - u zemlji i regionalno.

Ova najnovija investicija temelji se na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji između EBRD-a i Agrokora. 2000. godine Banka je Agrokoru odobrila sindicirani zajam od 170 mil. eura za restrukturiranje i regionalnu ekspanziju, a u siječnju 2004. Banka je financirala Agrokorovu sladoledarsku supsidijaru Frikom u Srbiji korporativnim zajmom od 13 mil. eura.

Do danas, samo u sektoru agribiznisa, EBRD je dao oko 4 milijarde eura za više od 280 projekata diljem centralne i istočne Europe i Zajednice Neovisnih Država. U Hrvatskoj je EBRD investirao 1,3 milijarde eura u 76 projekata, te očekuje investiranje daljnjih 100 milijuna eura u zemlji u 2006.