Novosti

Investicija u izgradnju novog staklenika

mitrovac_staklenik.jpg

Agrokor je u kompleksu Mitrovac u Baranji dovršio radove na izgradnji staklenika za hidroponsku proizvodnju grapolo rajčice na površini od 4,5 hektara, što je prvi i najveći staklenik u Baranji te jedan od najvećih u Hrvatskoj. Staklenik je dio projekta Mitrovac, koji je primjer održivog razvoja i ekološki napredne i sigurne proizvodnje, a sastoji se od farme, bioplinskog postrojenja, solarne elektrane i staklenika koji koristi dio energije proizvedene u bioplinskom postrojenju.

U stakleniku Mitrovac uzgajat će se rajčica grapolo i sorta beef s očekivanim godišnjim prinosom od 2.300 tona. Prva berba očekuje se već početkom travnja ove godine, čime će se smanjiti uvoz rajčice. Hidroponski proizvodni proces podrazumijeva kontrolu klime, navodnjavanja i uvjeta u stakleniku. Sam proces proizvodnje zahtjeva konstantan nadzor te će u stakleniku biti 50 zaposlenika u prvoj fazi. Ukupna investicija u staklenik iznosi 78 milijuna kuna, a staklenik je podignut u rekordnom roku od samo 6,5 mjeseci. Opremljen je najsuvremenijom tehnologijom tvrtke NETAFIM, jedne od vodećih u svijetu u ovom sektoru, a na izvođenju radova i montaži opreme angažirane su brojne hrvatske tvrtke. 

Agrokor koncern u brojne je projekte u Belju dosad investirao 2,3 milijarde kuna, a uskoro se planira i dovršetak nove farme kapaciteta 2.000 muznih krava te bioplinskog postrojenja od dva megavata, što su investicije vrijedne dodatnih 140 milijuna kuna. Riječ je o najvećim investicijama u poljoprivredi u Hrvatskoj i regiji, od kojih se očekuje  godišnji prihod od 150 milijuna kuna.