Novosti

Istraživanje o korištenju nusproizvoda proizvodnje vina za proizvodnju kvalitetnih sirovina za druge industrije

Agrolaguna's Eco-products

Završen je zajednički projekt Agrolagune i Prehrambeno biotehnološkog fakulteta koji je bio usmjeren na istraživanje mogućnosti pretvaranja komine u kvalitetnu sirovinu za prehrambenu, farmaceutsku i kozmetičku industriju. Komina je nusproizvod u proizvodnji vina koji u pravilu završava u kompostu ili u otpadu, a ovim se projektom ispitivao dodatni financijski potencijal kao i pozitivan utjecaj na ekološke aspekte procesa proizvodnje vina. Projekt pod nazivom „Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina“ ukupne vrijednosti 4,23 milijuna kuna financiran je u iznosu 85 posto iz strukturnih fondova EU, a ostatak iz proračuna RH.

Rezultati provedenih istraživanja predstavljeni su na završnoj konferenciji projekta koja je održana u petak, 29. siječnja 2016. u Zagrebu. Nositelj projekta bio je Prehrambeno-biotehnološki fakultet, a Agrolaguna je sudjelovala kao industrijski partner znanstvene institucije.


Pronalaženje tehnološkog rješenja prerade organskog otpada od proizvodnje vina s krajnjim ciljem smanjenja štetnih utjecaja na okoliš bio je jedan od glavnih ciljeva ovog projekta, kao i osnaživanje znanstveno istraživačkog kapaciteta Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta nabavkom nove opreme te učinkovitiji transfer znanja iz znanstveno-istraživačkog sektora u gospodarstvo. Većina zemalja u regiji ima razvijenu vinarsku industriju te se također susreće sa problemima zbrinjavanja otpada od grožđa i vina. Stoga rezultati ovog istraživanja kroz razvoj i primjenu novih tehnologija te know how mogu imati značajan utjecaj na produktivnost poduzeća te gospodarstvo cijele regije, a RH se može pozicionirati kao ekološki odgovorna zemlja te predvodnica razvoja održivog poslovanja.


Implementacijom ovog projekta stvorila se baza za nastavak istraživanja i na drugim nusproizvodima prehrambene industrije kao što su otpad od proizvodnje maslinova ulja, jabuke, višnje, rajčice i sl.
Između PBF-a i AGROKORA d.d. zaključen je Sporazum o suradnji još 2004. godine, kojim je izražen obostrani interes za uspostavljanjem međusobnih odnosa u cilju razvoja izravne suradnje na zajedničkim projektima u segmentima djelovanja gdje postoje zajednički interesi, kao i povezanost znanstvenika i stručnjaka u njihovim ostvarenjima.


PBF kao istraživačka institucija raspolaže znanstveno-istraživačkim znanjem i kvalifikacijama i istraživačkom opremom, a Agrolaguna d.d. kao iskusan proizvođač proizvodnim kapacitetima, iskusnim enolozima, sirovinom i opremom za proizvodnju vina. Tim se partnerstvom povećavaju izgledi za uspješan razvoj novih nutritivno vrijednih proizvoda, ekstrakciju i iskorištenje  vrijednog organskog materijala iz nusproizvoda prerade grožđa.