Novosti

Ivica Kuzmek slobodno vrijeme provodi pecajući

IvicaKuzmek20161007_105247 -1200px.jpg

Neopisiv je osjećaj uloviti ribu i neozlijeđenu ju vratiti natrag u njeno stanište


Kolega Ivica Kuzmek, zaposlenik u Preradi I, Odjel Polukonzerve i solione u PIK Vrbovcu, svaki slobodni trenutak provede uz ribički štap u čarima prirode. Otkrio nam je što smatra da je srž ribolova i koliko je težila najveća riba koju je upecao. U nastavku pročitajte savjete za dobar ulov ribe.

Koliko dugo pecate ribe i gdje najčešće odlazite u ribolov?
Ribolovom se bavim više od 30 godina. Sportski ribolov za mene nije samo hobi već način života. Svaki odlazak na rijeku ili jezero je jedno neopisivo iskustvo koje donosi nove izazove. Lovim na različitim lokacijama u županiji, no u zadnje vrijeme sam često na jezerima Športsko ribolovnog društva RAK Rakitje u Svetoj Nedelji. 

Kolege Vas poznaju kao strastvenog ribolovca.  Koliko često idete u ribolov i koliko je težila najveća riba koju ste dosad ulovili? 
Tijekom godina bavljenja sportskim ribolovom upoznao sam mnogo prijatelja s kojima dijelim istu  strast. Kroz vrijeme sam puno naučio i svoje znanje podijelio s ljudima koji me okružuju. Svaki  slobodan trenutak provodim na vodi što je poseban i čaroban svijet koji mnogi ne vide i ne dožive. Osjećaj sreće kada ulovim ribu i neozlijeđenu je vratim natrag u njeno stanište je naprosto neopisiv. Veličina ribe važna je svakom ribolovcu pa tako i meni. Zasada moj najveći ulov bio je šaran od 30 kilograma kojeg smo nakon ulova izvagali, slikali i vratili natrag u vodu.

Što biste savjetovali drugim ribolovcima za dobar ulov ribe?
Velike ribe iznimno je teško uhvatiti i zato kombiniram različite tehnike koje sam izučavao godinama.  To zahtijeva i posebnu opremu poput specijalnih štapova, role i ostalog pribora kako bi lov bio što uspješniji. Opremiti se dobrom opremom svakako je najvažniji savjet. Najbitnije je imati dobre mamce, a ja svoje sam izrađujem. 

O čemu razmišljate čekajući da riba zagrize udicu? Uživate u čarima prirode ili više volite pecati u zanimljivom društvu?
Športski ribolov nije samo uloviti ribu. Biti jedno s prirodom i okolišem, boraviti u prirodi i biti dio nje je sama srž ribolova. Volim promatrati živi svijet oko sebe te uživati u krajoliku i slobodi. To mi daje osjećaj kao da sam dio nekog drugog svijeta. Izlasci i zalasci sunca, promjene vremena, vizualne slike, šuškanje trave i pjev ptica su doživljaji i osjećaji koji se ne mogu prenijeti na papir. Zbog toga se uvijek iznova vraćam obalama jezera i rijeka, a kada to mogu podijeliti sa svojim prijateljima koji to doživljavaju kao i ja, jednostavno sam najsretniji čovjek.