Novosti

Izvanredni povjerenik o novom kreditu i sastanku sa Sberbank

Danas je u prostorijama Agrokora održan sastanak na kojem su prisustvovali Ante Ramljak, izvanredni povjerenik Agrokora i Maxim Poletaev, prvi zamjenik predsjednika Uprave Sberbanka. Nakon sastanka Ante Ramljak, izvanredni povjerenik Agrokora dao je izjavu: „Sastali smo se danas ponovo s predstavnicima Sberbanke; ta komunikacija postoji cijelo vrijeme, pogotovo s timom Sberbanke koji radi u Hrvatskoj, a danas smo održali sastanak i s gospodinom Maksimom Poletaevim, prvim zamjenikom predsjednika Uprave Sberbanke koja je bila jedan od najvećih pojedinačnih kreditora Agrokora. Razgovarali smo o trenutnoj situaciji u Agrokoru i tijeku izvanredne uprave i sastanak je bio konstruktivan. 

Najvažnija informacija je svakako da smo u Agrokoru pred zaključenjem novog kredita te da su  razgovori s potencijalnim kreditorima u završnoj fazi u sklopu koje smo načelno dogovorili okvir i uvjete novog kredita.  U ovom vam trenutku mogu reći da se radi o više zainteresiranih kreditora koji će nastupiti zajedno, a među njima su i neke banke koje su već sudjelovale u osiguravanju prvog kredita koji je dogovorila izvanredna uprava. Jako dobar znak je to što značajan broj kreditora sudjeluje u ovim razgovorima i na taj način pokazuju svoje povjerenje u izvanrednu upravu i nastavak procesa restrukturiranja.

U tom kontekstu, i Sberbanci smo danas još jednom prezentirali sve detalje ovog procesa, okvira i uvjeta koji su načelno dogovoreni i ponudili smo im naravno da sudjeluju u novoj tranši kredita pod istim uvjetima kao i drugi kreditori. Njihov stav ćemo saznati uskoro i vidjet ćemo hoće li sudjelovati u tom kreditu. Poštovat ćemo i uvažavati njihovu poslovnu odluku, a i ovim putem ih pozivam da se pridruže klubu banaka koje će financirati Agrokor s novom likvidnošću.

Svim dionicima novog financiranja bit će omogućen tzv. roll-up. Jako je veliki interes različitih banaka tako da financiranje koje nude banke premašuje iznos koji smo inicijalno tražili.

Za Agrokor, dobavljače i sve kreditore je najvažnije da će izvanredna uprava novim kreditom osigurati dovoljne razine likvidnosti kako bi se svi rokovi plaćanja u svim dijelovima sustava uskladili s ugovorenim rokovima i naravno kvalitetno završila priprema za turističku sezonu. Dozvolite mi da naglasim još jednom – na dobrom smo putu, financijski rezultati kompanija sve su bolji uslijed početka sezone, zainteresiranih kreditora ima sve više, zadovoljno smo što vodimo razgovore i dalje sa svima, uključujući i Sberbanku, a u četvrtak je sastanak Privremenog vjerovničkog vijeća i nakon toga ćemo imati i više informacija koje ćemo moći podijeliti s javnošću.“