Novosti

Katja Gašparini o uspjehu istarskih maslinovih ulja

gasparini-g-1200x900.jpg

Pročitajte intervju s Katjom Gašparini, voditeljicom maslinarstva i uljarstva u Agrolaguni za specijaliziranu stranicu Plava kamenica povodom proglašenja Istre najboljom maslinarskom regijom na svijetu drugu godinu zaredom. Katja Gašaparini vodi proizvodnju u najvećoj istarskoj uljari već desetak godina, a oko istarskih je ulja podjednako strastvena kao što su lokalni vinari strastveni prema vinu.

"Važno je naglasiti da je tradicija maslinarstva u Istri jako duga, a sada se pokazuje da se veliki trud mnogih koji su uključeni u proizvodnju ulja, od maslinara preko ugostitelja do znanstvenika, agronoma potrošača i medija, uvijek isplati. Može klima i položaj biti bogomdan, ali bez ljudi i rada, uspjeha ne bi bilo.", istaknula je.

„S obzirom da je Istra po drugi puta proglašena najboljom svjetskom maslinarskom regijom, to nam uvelike pomaže na izvoznim tržištima, jer da istarska ulja imaju status vrhunskih proizvoda, ali uvijek treba probijati nova tržišta, što traži golemi trud i rad. Startne pozicije su vrlo dobre. Ali u budućnosti će trebati odgovoriti na pitanje kako zadržati postojeće cijene uz količine koje će biti sve veće. Biti će potrebna ulaganja u dodatno jačanje brenda Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje na svjetskom tržištu, jer će izvoz biti gotovo presudan.“, odgovorila je na pitanje o konkuretnosti na svjetskom tržištu.

Cijeli intervju s Katjom možete pročitati ovdje.