Novosti

Konzum započeo s korištenjem obnovljivih izvora energije

Konzum u suradnji sa Siemensom realizirao projekt sustava solarnih ćelija u Konzum maxi Sopotu

 

Konzum započeo sa korištenjem obnovljivih izvora energijeKonzum je u suradnji sa Siemensom stavio u funkciju svoj prvi projekt fotonaponskih sustava solarnih ćelija na krovištu prodavaonice Konzum maxi Sopot. Navedeni pilot projekt sastavni je dio Konzumovog poslovanja u skladu s održivim razvojem u sklopu kojeg će se po prvi put do sada koristiti obnovljivi izvori energije. Ovako proizvedena energija u prvoj fazi koristit će se za potrebe opskrbe funkcija redovnog poslovanja prodavaonice, čime će se značajno smanjiti troškovi potrošnje energije na nivou ovog prodajnog mjesta. Površina kolektora izrađenog od monokristaliničnih silicijevih ćelija iznosi 60 m², a njegova instalirana snaga iznosi 9,4 kW. Očekuje se da će ovaj sustav imati godišnju proizvodnju od 9,9 MWh čime će se osigurati povrat investicije nakon otprilike 7 godina korištenja. Sustav čine fotonaponski paneli domaćeg proizvođača tvrtke Solvis d.o.o. iz Varaždina te najsuvremeniji Siemens fotonaposki inverter serije PVM sa ostalom pratećom mjernom i zaštitnom opremom. Radi se o prvom sustavu sa Siemensovom opremom, koji je izveden i pušten u rad u samo 30 dana, a izvoditelj sustava je tvrtka D.V.V. d.o.o. iz Zagreba,  ovlašteni Siemensov partner.

Konzum započeo sa korištenjem obnovljivih izvora energijeFotonaponski projekti u Hrvatskoj su u svom začetku, pa je Konzum i u tom segmentu pionir i inovator među trgovačkim lancima. Uporabom suvremene tehnologije za proizvodnju ekološki čiste solarne energije, Konzum se još jednom potvrđuje i kao predvodnik ekološki odgovornog poslovanja. Energija sunca izniman je energetski potencijal,a ovi bešumni fotonaponski moduli proizvode nekoliko desetaka puta manje ugljičnog dioksida po jedinici proizvedene energije od tehnologije fosilnih goriva.

Konzum, kao i ostale tvrtke koncerna Agrokor, u svom poslovanju rukovodi se visokom razinom ekološke svijesti koju provodi u djelo kroz projekte energetske učinkovitosti i iskorištavanja obnovljivih izvora energije. U sklopu te inicijative, a nakon evaluacije ovog projekta, plan je ovaj projekt uporabe obnovljivih izvora energije proširiti i na druga veća Konzumova prodajna mjesta.