Novosti

Kreće isplata punog iznosa starog duga Agrokorovih kompanija OPG-ovima, obrtima i mikro dobavljačima

Danas je u prostorijama Agrokora održana peta sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora d.d. na kojoj je donesena odluka o isplati punog iznosa tzv. starog duga odnosno dugova dospjelih prije otvaranja postupka izvanredne uprave svim OPG-ovima, obrtnicima i mikro dobavljačima Agrokorovih kompanija, koji su prijavili svoje tražbine. Članovi Privremenog vjerovničkog vijeća na prošloj su sjednici bili upoznati s kriterijima za isplatu starog duga dobavljačima, a na ovoj su im prezentirane i liste dobavljača koji zadovoljavaju kriterije za isplatu punog iznosa starog duga. Privremeno vjerovničko vijeće danas je za više od 2100 dobavljača Agrokora odobrilo plaćanja u ukupnom iznosu do 132 milijuna kuna. Veliki dobavljači i ostali vjerovnici bili su u ovoj odluci solidarni s najmanjim dobavljačima, kako bi samo ovoj kategoriji vjerovnika mogli biti isplaćeni puni iznosi duga.

Podsjećamo, u ovu svrhu je u okviru novog financiranja izdvojen iznos od ukupno do 150 milijuna eura za isplatu dijela starog duga svim dobavljačima Agrokora koji zadovoljavaju kriterije prezentirane Privremenom vjerovničkom vijeću, od kojeg je iznos do 30 milijuna eura namijenjen OPG-ovima, obrtnicima i mikro dobavljačima.

Današnjoj sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća prisustvovali su gospođa Marica Vidaković kao predstavnica skupine vjerovnika «veliki dobavljači», gospodin Mato Brlošić kao predstavnik skupine vjerovnika «mali dobavljači» te predstavnici Knighthead Capital Management, LLC kao predstavnici skupine vjerovnika «imatelji obveznica», predstavnici Sberbank of Russia kao predstavnici skupine vjerovnika «neosigurani vjerovnici» i predstavnici Zagrebačke banke d.d. kao predstavnika skupine vjerovnika «osigurani vjerovnici», uz Antu Ramljaka, izvanrednog povjerenika Agrokora.

Na popisu za plaćanja punog iznosa starog duga, koja kreću od sutra i trajat će sljedeća četiri tjedna, nalazi se više od 2100 dobavljača koji su prijavili tražbine, a spadaju pod kategorije OPG, obrta ili mikro dobavljača. Za svrhu ovog postupka, mikro dobavljači su definirani kao poduzeća s prihodima u 2016. godini do 5,2 milijuna kuna ili koji za 2016. godinu ne prelaze granične pokazatelje ukupne aktive od  2,6 milijuna kuna i prosječno deset zaposlenika. Obzirom da je proces usklađivanja tražbina još u tijeku i nije završen, iznos isplate starog duga određen je prema podacima i stanju internog knjigovodstva dužnika, a uključuje dug dospio do otvaranja postupka izvanredne uprave.

Kako je zbog stanja knjiga Agrokorovih kompanija i velikog broja od preko dvije tisuća dobavljača koji su obuhvaćeni ovim plaćanjem moguće i da dođe do manjih propusta i pogrešaka, otvorena je posebna e-mail adresa: platni.promet@agrokor.hr , a na koju se mogu javiti dobavljači na koje se odnosi isplata, a koji imaju pitanja u vezi plaćanja. Ukoliko u sljedeća dva tjedna plaćanje još uvijek nije primio netko od dobavljača koji smatraju da ispunjavaju gore navedene kriterije, svakako se trebaju javiti na: platni.promet@agrokor.hr

Isplata dijela starog duga svim ostalim dobavljačima bit će predmet odlučivanja Privremenog vjerovničkog vijeća koje je planirano za drugu polovicu kolovoza.

 

Nakon petog sastanka privremenog Vjerovničkog vijeća izvanredni povjerenik i predstavnik malih dobavljača su dali kratke izjave medijima.

Ante Ramljak, izvanredni povjerenik tom prilikom naglasio je da se radi o opsežnoj listi sa čak 2100 dobavljača, gdje su zbog velikih brojeva mogući i određeni propusti te je rekao: „Stoga smo otvorili e-mail adresu: platni.promet@agrokor.hr kako bi nam se oni koji smatraju da pripadaju u kategoriju najmanjih dobavljača, a nisu plaćeni, mogli javiti. Za navedenu svrhu smo ostavili i određeni dodatni iznos kao rezervu.“ Odgovarajući na pitanje, istaknuo je i kako Konzum blježi sve bolji promet u trgovinama. ''Pad prodaje je zaustavljen. Na dnevnoj bazi radimo neke manje minuse, ali taj trend je zaustavljen, on je uzlazan i kreće se prema dosezanju prošlogodišnjih rezultata. Primjerice, danas je Konzumova prodaja u odnosu na ovaj isti dan lani manja za svega oko 2,5 posto, što je jako dobar podatak s obzirom na minuse koje smo zatekli na početku otvaranja procesa izvanredne uprave. U gotovo sedam mjeseci ove godine taj je minus ukupno gledano u odnosu na prošlu godinu sada manji od deset posto“, rekao je. „Što se tiče OPG-ova, obrtnika i mikropoduzeća, kao i svih dobavljača, zahvalio bih im na strpljenju i pozvao ih na daljnju suradnju jer radimo sve da ta suradnja bude bolja nego dosad. Sve potraživanja ćemo i dalje servisirati na vrijeme, što smo dosad i pokazali.'', kazao je Ramljak.

Mato Brlošić, Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) koji je ujedno i predstavnik malih dobavljača u privremenom Vjerovničkom vijeću tom je prilikom napomenuo da velik broj poljoprivrednih proizvođača primarne proizvodnje koji su radili direktno s Agrokorom mogu u narednim danima očekivati isplatu potraživanja u 100% iznosu. Također je naglasio: „Čekali smo, bili smo strpljivi i nadamo se da smo odradili dobar posao za njih te se nadamo da će novce koje će dobiti uložiti u poljoprivrednu proizvodnju i da će nastaviti suradnju s kompanijama Agrokora kao i do sada.“ Mato Brlošić je na temu dobavljača koji su poslovali s Agrokorom indirektno, putem organizatora proizvodnje, rekao da ako ne dobiju novac u ovom krugu, to ne znači da neće dobit novac. „Mali dobavljači koji su radili preko organizatora proizvodnje, a čija je roba završila u Konzumu, će trenutno, kako smo prihvatili, ući u B grupu tranše plaćanja. Za mjesec dana će se razgovarati o njima i tada će njihovi organizatori proizvodnje dobiti određena sredstva za potraživanja i ja se iskreno nadam da će od dobivenih sredstava organizatori proizvodnje moći u sto postotnom iznosu isplatiti svoje dobavljače. Tada možemo zatvoriti priču oko toga da su svi poljoprivredni dobavljači koji su radili direktno ili indirektno naplatili svoja potraživanja. Ja ću osobno inzistirati, pokušati razgovarati s predstavnicima organizatora proizvodnje da doista ti poljoprivrednici budu i isplaćeni kao i njihovi kolege koji su s Agrokorom radili direktno.“