Novosti

Maratonac koji je pretrčao cijelu regiju

2. Dubrovacki polumaraton 2016.jpg

Nemanja Katanić, po zanimanju ekonomist, dio je HoReCa tima u kompaniji Mercator-S u Srbiji, a svojim rezultatima u trčanju uspio je zasjeniti mnoge, pokazujući tako da sport i posao, itekako mogu zajedno. U 2015. godini, Mercator-S mu je dodijelio priznanje kao jednom od najboljih ambasadora kompanije.

Još od malih nogu voli sport. Sve do 17. godine života trenirao je košarku, a s Crvenom zvezdom se popeo i na pobjedničko postolje kao državni prvak u pionirskoj selekciji. Onda je odlučio sportsku opremu zamijeniti knjigom i uspješno završio Beogradsku poslovnu školu, postao ekonomist i zaposlio se kao komisionar u HoReCa timu u kompaniji Mercator-S.

Kao bivši sportaš, iz čiste radoznalosti, 2011. se prvi put priključio Beogradskom polumaratonu i istrčao svoj prvi polumaraton. Po vlastitom priznanju, samo mjesec dana kasnije, sasvim slučajno je otišao na maraton u Skoplju, upoznao mnogo trkača iz cijelog sveta i regije… i od tada nije stao.

Postao je jedan od najboljih promotora ovog sporta u regiji istrčavši 52 polumaratona, 9 maratona, 4 ultramaratona, od kojih je svakako najpoznatiji onaj na Tari kada je „u jednom dahu“ pretrčao cijelih 99 kilometara. Nije mogao odoljeti ni triatlonu pa je tako jednom sudjelovao na triatlonskoj poludistanci (1,9km plivanja, 90km bicikliranja i 21,1km trčanja), a dva puta na sprint triatlonima (750m plivanja, 20km bicikliranja i 5km trčanja).

Kada smo ga pitali u čemu je draž trčanja, rekao nam je: “Kroz trčanje putujem, okružen sam sjajnim ljudima i stvaram nove kontakte. Otvaraju mi se šanse za bolji život i svaki problem postaje rješiv. Na stazi gledaš da svakom pomogneš, a to se prenosi i na život. Trčanje je za mnoge promatrače samo niz brzih koraka, ali kada uđeš u taj svet, taj niz brzih koraka je samo mali dio, gotovo nebitan naspram onoga što trčanje zaista jest. I na kraju, nije bitno koliko brzo dolazimo do cilja na svakoj trci, niti je bitno koliko do sada trka imamo, ono što je bitno je da trajemo, i da nas svaki naš pređeni kilometar čini boljim od svakog prethodnog.”

Njegov trud prepoznali su organizatori nekoliko maratona, pa je tako 5 puta do sada, kao iskusan trkač, bio pacemaker i tako pomogao onima s manje iskustva da istrče 3 maratona u Beogradu, 1 u Skoplju i 1 u Apatinu.

Nakon beogradskog, dubrovačkog, ljubljanskog, skopskog, rimskog, bečkog… Nemanja se priprema za maraton koji će se održati u Chicagu, jedan od najvećih maratona na svijetu, na kojem će sudjelovati 39.000 profesionalnih trkača iz gotovo svih zemalja svijeta.