Novosti

Moderna svinjogojska proizvodnja u Belju - spoj znanosti i prakse

Potpisan ugovor o suradnji između Belja i Centra za unapređenje stočarstva

Danas je u Belju potpisan ugovor o suradnji između Belja i Centra za unapređenje stočarstva iz Osijeka. U sklopu potpisivanja ugovora prezentirana je poslovna suradnja u području vrhunske svjetske genetike koju Belje koristi u svom sustavu moderne svinjogojske proizvodnje.

Novi, moderni koncept podrazumijeva specijalizaciju unutar svinjogojske proizvodnje kako bi se maksimalizirali učinci u svakom proizvodnom procesu. Ženske genetske linije nalaze sena farmama Belja, doksemuška genetika od najkvalitetnijih pasmina beljskih nerasta (PIC, Seghers) nalazi na specijaliziranoj farmi koja je u vlasništvu i kojom upravlja Centar za unapređenje stočarstva.

Stručnjaci specijalisti Centra će po najsuvremenijim standardima, uz korištenje vrhunskih znanstvenih dostignuća, proizvoditi sjeme nerastova za umjetno osjemenjivanje.

Glavnina proizvedenog genetskogmaterijala namijenjena je za sustav svinjogojske proizvodnje unutar Belja i Belje kooperacije, noodređena količina vrhunske svjetske genetike bit će dostupna i zainteresiranim proizvođačimana slobodnom tržištu. Korištenje ovakve genetike osigurava veliki napredak u svinjogojskoj proizvodnji, čineći je kvalitetnijom i konkurentnijom.

Kako je navedeno na konferenciji za novinare, cilj projekta je pratiti svjetske trendove u proizvodnji svinjskog mesa koji obuhvaćaju genetiku, načine oplođivanja i reprodukciju, uvjete držanja životinja, sustave proizvodnje ihranidbe te integrirani sustav upravljanja okolišem.