Novosti

Najmodernija svjetska tehnologija u proizvodnji prasadi u Baranji

U Belju otvorene dvije nove suvremene svinjogojske farme vrijedne 140 milijuna kuna

Koristeći najmoderniju svjetsku tehnologiju u proizvodnji prasadi u Baranji, danas su u Belju otvorene dvije nove svinjogojske farme sagrađene i opremljene u rekordnom roku od 150 dana. Farme, u cjelosti prilagođene suvremenim zahtjevima i propisima europske svinjogojske prakse, prve su takve vrste u Hrvatskoj te obilježavaju početak novog modernog koncepta svinjogojske proizvodnje u sustavu Agrokor koncerna.

Vrijednost investicije u objekte, infrastrukturu, najsuvremeniju opremu poznatih svjetskih proizvođača te osnovno stado svinja za svaku farmu zasebno iznosi 70 milijuna kuna, odnosno 140 milijuna kuna ukupno za obje farme.

Nukleus farma Brod Pustara, kapaciteta 1400 krmača, postat će baza budućeg razvoja svinjogojstva u Belju zahvaljujući vrhunskoj svjetskoj genetici od koje će se stvarati visokokvalitetni genetski materijal u vlastitoj proizvodnji. Kao nukleus farma Brod Pustara se ubraja u najviši rang svinjogojskih farmi u svjetskim razmjerima, a svojom opremljenošću i kapacitetom bit će najznačajnija farma takve vrste u Hrvatskoj. Farma za proizvodnju prasadi Malo Kneževo također ima kapacitet od 1400 krmača, a u fokusu proizvodnje je prasad namijenjena za daljnji tov.

Kako je istaknuto prilikom otvorenja na lokaciji Brod Pustara obje farme zadovoljavaju stroge zahtjeve utvrđene mjerama zaštite okoliša i programima praćenja stanja okoliša. Uz navedeno u cjelokupnom Belju intenzivno se uvodi integrirani sustav upravljanja okolišem i kvalitetom prema odrednicama međunarodnih normi ISO 14001:2004 i ISO 9001:2000 što će doprinijeti još kvalitetnijem nadzoru svih značajnih aspekata okoliša a time i sprječavanju negativnih utjecaja na okoliš. Na taj način Belje potvrđuje kako u cijelosti provodi Agrokorovu Politiku upravljanja okolišem koja se temelji na organiziranom i profesionalnom upravljanju sustavima prema načelima održivog razvoja.