Novosti

Najveća regionalna kompanija Agrokor predstavila vrijednu greenfield investiciju u Makedoniji

Vrijednost projekta premašuje 15 milijuna eura, a poljoprivredni proizvodi iz Makedonije distribuirat će se uglavnom u zemljama članicama EU te na ruskom tržištu

Najveća regionalna kompanija Agrokor predstavila vrijednu greenfield investiciju u MakedonijiDanas je u Strumici Agrokor otvorio otkupno-distributivni centar koji će godišnje moći otkupiti i distribuirati više od 60.000 tona voća i povrća. Centar je opremljen najsuvremenijim mjernim uređajima, rashladnim komorama, kalibratorima, salama za pakiranje te transportnim sustavom. Ova najnovija Agrokorova investicija ima površinu od 13.000 m2 i trenutno zapošljava više od 250 djelatnika, a proizvode će plasirati uglavnom u zemlje članice EU te na ruskom tržištu. Očekuje se da će prvi proizvodi iz otkupno distributivnog centra do svojih potrošača stići već u prvoj polovici listopada čime će centar u cijelosti biti stavljen u funkciju.

"Zadovoljstvo nam je, kao najvećoj regionalnoj kompaniji u Adria regiji i jednoj od najvećih kompanija u zemljama tranzicije, u pogon staviti greenfield investiciju na ovoj lokaciji. Agrokor je odavno prepoznao Republiku Makedoniju kao zemlju velikog potencijala za investicije, stoga smo već prije više godina započeli s intenzivnim aktivnostima na ovom području. Želio bih ovom prilikom zahvaliti premijeru Gruevskom i nadležnim ministrima na njihovoj punoj podršci koju smo kao strani investitor imali tijekom cijelog procesa. Danas možemo reći da su administrativna tijela Republike Makedonije, poslovno okruženje i državni aparat vrlo operativni te da se kao investitori osjećamo dobrodošlima. Zato pozivamo i druge investitore iz svijeta i okruženja da dođu na makedonsko tržište, a Agrokor će svakako s investicijskim aktivnostima nastaviti i u budućnosti." izjavio je na otvorenju u Strumici predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić.

Najveća regionalna kompanija Agrokor predstavila vrijednu greenfield investiciju u MakedonijiPremijer Republike Makedonije gospodin Nikola Gruevski istaknuo je kako su u Republici  Makedoniji ovakvi kapaciteti deficitarni te kako je građenje novih i osuvremenjivanje postojećih bio i ostao jedan od glavnih prioriteta Vlade Republike Makedonije. "Vlada u suradnji sa općinama pronalazi nove lokacije te ih prodaje za izgradnju novih otkupno-distributivnih centara kako bi se postigao krajnji cilj: ubrzan razvoj i postizanje što veće konkurentnosti. Distributivni centar za otkup i plasman poljoprivrednih proizvoda kojeg je izgradila hrvatska kompanija Agrokor vrijedna je investicija i s njome će se znatno poboljšati stanje otkupa i plasmana voća i povrća iz okolice Strumice kao i ostalih regija. Može se sa zadovoljstvom konstatirati da je taj centar postao realnost i može započeti s radom", dodao je premijer Republike Makedonije gospodin Gruevski.