Novosti

Nedeljka Bušelić radi najbolju Makaranu

torta-makarana-dan-2015-00081.jpg

Već jedanaest godina za redom, u Makarskoj se održava Dan torte makarane, najpoznatije makarske slastice u sklopu koje se održava i natjecanje za najbolju Makaranu, a uz prvu nagradu veže se i status poznate osobe u lokalnoj zajednici. Zbog stoljetne tradicije ove autohtone slastice u Makarskoj, ali i njenog nedavnog (2012. godine) uvrštavanja u kategoriju nematerijalnog kulturnog dobra, natjecanje je prema očekivanju izazvalo veliki interes.

Drugu godinu za redom, „kraljicom“ torte makarane proglašena je Nedeljka Bušelić, trgovkinja u Super Konzumu u Makarskoj, koja je na jedanaestom izdanju ovog natjecanja osvojila prvo mjesto u konkurenciji deset makarskih majstorica, ali i jednog majstora. U nastavku pročitajte kratki intervju s Nedeljkom Bušelić.

Možete li nam se ukratko predstaviti i reći nam što Vas je motiviralo za sudjelovanje u ovom natjecanju?

Zaposlena sam u Konzumu već više od 11 godina. Trenutno radim u Super Konzumu P-888 u  Makarskoj na radnom mjestu blagajnika, a i suprug mi također radi u Konzumu. Imam dvije kćerke koje su najviše zaslužne za ovaj moj uspjeh jer sam se upravo na njihov nagovor prijavila i sudjelovala na ovom natjecanju. Oduvijek volim raditi kolače, u tome uživam i to me uistinu opušta, no nažalost zbog ubrzanog tempa života, tome se ne mogu posvetiti koliko bih htjela.

Molim Vas objasnite, za one iz krajeva u kojima ta torta nije poznata, kakva je torta makarana i zašto je ona važna za Vas i za Makarsku.

Kao rođena Makaranka, volim i cijenim sve vezano uz svoj grad, a torta makarana je tradicionalna makarska slastica koja je priznata kao nematerijalno kulturno dobro te je time postala zaštićena kulturna baština. U čast te najpoznatije i najstarije autohtone slastice održava se dan torte Makarane. To nije klasična kremasta torta s biskvitima, već su njezin glavni sastojak bademi, kojih u torti ima više od jednog kilograma. Kad se reže, na prvi pogled izgleda kao suhi kolač, ali naprotiv, ona mora biti natopljena, sočna i puna okusa. Posebnom ju čini i ukrašavanje koje izgleda kao da su na površini torte isprepletene trakice.

Jeste li recept za najbolju tortu naslijedili od nekoga ili ste ga sami usavršili?

Recept mi je dala prijateljica, no recept te torte nije tajna. Objavljen je u mnogim kuharicama i na raznim web stranicama. Ja mogu reći da sam do najbolje torte došla na način da sam u nju dodala malo svoje duše i puno ljubavi tijekom izrade, poštujući pritom tradiciju te stavljajući samo sastojke koji zaista pripadaju toj torti.

Podijelite s nama Vaše dojmove s natjecanja.

Na ovom natjecanju sam sudjelovala 2007. i 2008. godine i tada sam osvojila drugo mjesto, nakon čega sam odustala. Prošle godine su me kćeri nagovorile da opet sudjelujem i to se pokazala kao dobra odluka. Natjecanje se odvijalo krajem listopada u hotelu Meteor. To je bilo deseto natjecanje u pripremanju torte makarane pa sam ponosna da sam baš ja, na jubilarnom natjecanju, osvojila prvo mjesto. Ove godine ponovno sam osvojila prvu nagradu i jednostavno sam presretna jer je osim natjecanja i dodjela nagrada bilo i pjesme i veselja te je sve bilo jako svečano i lijepo organizirano.

Imate li namjeru sudjelovati na nekom drugom slastičarskom natjecanju?

Ne, to nemam. Volim praviti kolače, ali se držim dva provjerena recepta – za dalmatinske rafiole i makaranu.

Vjerujemo da je Vaša obitelj Vašu makaranu ocijenila s najvišom ocjenom, s obzirom na to da su Vas potaknuli na sudjelovanje u natjecanju, no što na Vaš uspjeh kažu kolege u prodavaonici i kupci?

Za vrijeme trajanja natjecanja koristila sam godišnji odmor pa nisam bila u prodavaonici. No, bez obzira na to, brojni su me kolege nazvali i čestitali od srca govoreći da su znali kako ću ja pobijediiti. Jako me razveselila njihova reakcija pa sam im kad sam se vratila s godišnjeg odmora, u prodavaonicu donijela tortu, makaranu naravno. A kupci? Kupci su me zapamtili i čestitali mi čime su me uistinu ugodno iznenadili, a svaka čestitka izmamila mi je osmijeh na lice.

Mi, također, od srca čestitamo kolegici i želimo joj još puno slatkih uspjeha.