Novosti

Otvoren centar održive poljoprivredne proizvodnje Belja u Kopačkom ritu "U SKLADU S PRIRODOM"

Centar održive poljoprivredne proizvodnje Belja "U SKLADU S PRIRODOM" izvrsna je simbioza gospodarske aktivnosti i zaštite okoliša na prostoru Kopačkog rita

Otvoren centar održive poljoprivredne proizvodnje Belja u Kopačkom ritu "U SKLADU S PRIRODOM"Danas je na prostoru Parka prirode Kopački rit najveća baranjska tvrtka Belje otvorila centar održive poljoprivredne proizvodnje "U SKLADU S PRIRODOM". Ovaj projekt nastavak je dobre suradnje JUPP Kopački rit i Belja koja još jednom pokazuje da je moguća izvrsna simbioza gospodarske aktivnosti i zaštite okoliša. Tako su na ritskom pašnjaku, uz posebnu brigu o materijalima i načinu izrade, podignuti drveni most preko kanala, sjenica pokrivena trskom, korali te stolovi i klupe za predah i uživanje u pogledu na više od pet stotina goveda koja slobodno pasu.

Otvoren centar održive poljoprivredne proizvodnje Belja u Kopačkom ritu "U SKLADU S PRIRODOM"Glavninu stada čine goveda pasmine Hereford koja imaju izvanredan materinski instinkt i dobro podnose život na otvorenom tijekom cijele godine. Posebnost projekta "U SKLADU S PRIRODOM" je briga o stadu od8 slavonsko-srijemskih podolaca, koji su autohtona vrsta, pa su ovi primjerci među rijetkima u Hrvatskoj. Kako je istaknula ravnateljica Parka prirode Kopački rit gđa Biserka Vištica, "U SKLADU S PRIRODOM" je ekološko-turističko-edukativni centar i kao takav će zauzimati posebno mjesto u turističkoj ponudi Kopačkog rita.

Otvoren centar održive poljoprivredne proizvodnje Belja u Kopačkom ritu "U SKLADU S PRIRODOM"Izvršni direktor stočarske proizvodnje Agrokora i voditelj projekta, gospodin Krešimir Kuterovac, naglasio je: "Našoj tvrtci kao lideru u poljoprivrednoj proizvodnji održiva proizvodnja je svakodnevni zadatak. U njoj se posebno vodi računa o zaštiti okoliša i očuvanju biološke ravnoteže, usklađenom odnosu biljne proizvodnje i stočarstva, očuvanju prirodnih resursa i biološke raznolikosti. Na ovom primjeru želimo pokazati da i u uvjetima pojačane brige za okolinu možemo koristiti poljoprivredne resurse i od njih stvarati nove vrijednosti". Centar održive poljoprivredne proizvodnje "U SKLADU S PRIRODOM" otvoren je za javnost, stoga pozivamo sve građane i posjetitelje Kopačkog rita da na putu od Sakadaša prema Tikvešu zastanu pored kanala Eblin, gdje, osim predaha u prirodi, imaju prilike vidjeti i gotovo izumrlu pasminu slavonsko-srijemskog podolca.