Novosti

Otvorena nova Agrokorova farma vrijedna 15 milijuna kuna

Svečanim otvorenjem danas je puštena u rad prva specijalizirana farma za proizvodnju telećeg mesa "Šarampov". Farmu "Šarampov", kapaciteta 1.000 teladi u turnusu, u prisustvu predstavnika Agrokora i Belja otvorio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva gospodin Stjepan Mikolčić. Vrijednost ove investicije iznosi 15 milijuna kuna. Na novoj, rekonstruiranoj farmi bit će zaposleno 8 radnika te stručnjaci agronomi i veterinari, a planirana godišnja proizvodnja bit će 4000 komada teladi vrijednosti 15 milijuna kuna. Tov obuhvaća dvije faze, prva od 45 - 110 kg koja ima 528 boksova, i druga faza od 110 - 200 kg.

Cilj Agrokorovih nastojanja u proizvodnji hrane je kvalitetan, siguran i nutricionistički vrijedan proizvod. Nakon akviziranja Belja i PIK Vrbovca razvoj poljoprivredne proizvodnje Agrokorova je strateška orijentacija. Kako bi se ostvarili vrlo ambiciozni planovi u ovom segmentu, postavljena je i nova organizacija proizvodnje te uvedene nove tehnologije, educirani zaposlenici i kooperanti. Jedna od novih tehnologija koju Agrokor uvodi u poljoprivredu primjenjivat će se u proizvodnji telećeg mesa. Ovaj vrlo traženi proizvod na domaćem tržištu do sada se proizvodio na klasičan način, korištenjem velikih količina svježega mlijeka i baziran na teladi simentalske pasmine.

Nova tehnologija proizvodnje ne koristi svježe mlijeko, a telad mliječnih pasmina čini osnovicu za proizvodnju. Na ovaj način Agrokor nastoji ostvariti višestruku korist od koje valja izdvojiti: vrlo kvalitetnu telad simentalske pasmine usmjerenu u proizvodnju junećeg mesa; stvara se tržište teladi mliječnih pasmina koje dosada nisu imale dobar plasman; stvara se kvalitetan proizvod domaćeg porijekla tražen na domaćem, ali i na izvoznim tržištima; oslobađaju se veće količine mlijeka za mliječnu industriju.

Teletina je vrlo traženi proizvod na hrvatskom tržištu i proizvodit će se pod novim brandom koji će uvažavati principe održive proizvodnje, dobrobiti životinja, kvalitete i prepoznatljivosti proizvoda i sigurnosti hrane. Višestruke koristi od ove proizvodnje sigurno će u budućem razdoblju doprinijeti njezinom širenju u Hrvatskoj jer na optimalan način koristi postojeće vrlo vrijedne resurse i proizvodi kvalitetne i tražene proizvode.