Novosti

Otvoreno suvremeno paletno skladište za sušenje i skladištenje povrća PIK-a Vinkovci u Lipovcu

Lipovac je lider u proizvodnji povrća u Hrvatskoj
Danas je u Lipovcu svečano otvoreno novo paletno skladište za sušenje i skladištenje povrća površine 2.500 metara kvadratnih i kapaciteta 5.000 tona. Sastoji se od 6 najsuvremenije opremljenih komora koje osiguravaju očuvanje vrhunske kakvoće proizvoda, a sadrže ukupno 5.000 box paletnih mjesta. Ukupna vrijednost investicije iznosi više od 17,5 milijuna kuna.

Ukupni skladišni kapaciteti na lokaciji Lipovac imaju preko 12.000 tona, a do kraja godine u sklopu skladišnog centra planira se otvoriti linija za prebiranje i izdvajanje luka za preradu, linija za guljenje, sjeckanje i pakiranje luka te rashladni sustav za potrebe skladištenja luka ukupne vrijednosti 8 milijuna kuna. Na ovoj se lokaciji također nalaze dvije hladnjače i podno skladište ukupnog kapaciteta 7.000 tona, te pakirnica s dnevnim kapacitetom pakiranja 150.000 kilograma povrća.

Otvoreno suvremeno paletno skladište za sušenje i skladištenje povrća PIK-a Vinkovci u Lipovcu

Vladimir Džaja, direktor Društva PIK-a Vinkovci je prigodom otvaranja novog skladišnog centra izjavio: „Zbog povećane potrebe luka na tržištu zaključujemo da su velike mogućnosti proširivanja skladišnih kapaciteta i povećanja poljoprivredne proizvodnje, na čemu ćemo raditi i u budućnosti kako bismo i dalje opravdavali titulu najvećeg proizvođača luka u Hrvatskoj.“

Svečanom otvorenju novog paletnog skladišta prisustvovala je i gđa Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokor koncerna, te je tom prilikom poručila: „Ovo je samo jedna u nizu investicija koje Agrokor trenutno završava, jer u Agrokoru čvrsto vjerujemo da su samo nove investicije realna osnova za izlaz iz krize, za podizanje zapošljavanja, odnosno za rast BDP-a. Stoga unatoč krizi i dalje optimistično ulažemo i na taj način podižemo vrijednost svojih kompanija.“

Od 1994. godine, od kada PIK Vinkovci posluje u sustavu Agrokor koncerna, pokrenute su velike investicije u povrtlarstvo s ciljem razvoja domaće proizvodnje i povećanja prodaje domaćih proizvoda na hrvatskom tržištu. Ukupne investicije Agrokor koncernau tvrtku PIK Vinkovci prelaze iznos od 500 milijuna kuna, od čega je 43 milijuna kuna uloženo u objekte i opremu pogona u sustavu tvrtke.

Primarna proizvodnja Lipovca odnosi se na proizvodnju, skladištenje i pakiranje konzumnog i industrijskog povrća - konzumnog luka, krumpira, celera, graška te kukuruza kokičara, a specijalizirana je za proizvodnju i pakiranje luka i krumpira. Godišnja proizvodnja konzumnog luka u Lipovcu zadovoljava potrebe četvrtine hrvatskog tržišta, a u 2011. godini ostvareni su rekordni prinosi luka u visini 9.300 tona.

Za proizvodnju crvenog luka PIK Vinkovci d. d. usvojio je nizozemsku tehnologiju i kupio liniju strojeva kako bi se mogao uključiti u vrlo jaku konkurenciju u ovoj proizvodnji.

PIK Vinkovci posjeduje oko 6.000 hektara oranica, dijelom u vlasništvu, dugogodišnjem zakupu ili zakupu pravnih i fizičkih osoba. U Lipovcu je najviše površina zasijano lukom (271 ha), graškom (246 ha) i kukuruzom kokičarom (300 ha).