Novosti

Potpisan Ugovor između Agrokora i IFC-a

Danas je potpisan Ugovor o dugoročnom kreditu između Agrokora i International Finance Corporation (IFC-a), ogranka Svjetske banke odgovornog za financiranje ulaganja u privatnom sektoru. Ugovor je u ime Agrokora potpisao Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna, a u ime IFC-a Edward Nassim, potpredsjednik IFC-a za regiju. Ovo dugoročno financiranje omogućit će daljnja ulaganja u PIK Vrbovec i Belje te pokazuje povjerenje IFC-a u strategiju Agrokora i njegovu sposobnost za daljnje restrukturiranje tih dviju kompanija.

Potpisanim ugovorom vrijednim 40 milijuna eura osiguravaju se dugoročna sredstva za refinanciranje postojećeg zaduženja kao i za dodatne investicije u PIK Vrbovec i Belje, dajući tako podršku nastavku restrukturiranja i planovima za širenje kroz ulaganje u kvalitetu proizvodnje, širenje kapaciteta, učinkovitost, produktivnost te poboljšanje strukture troškova obiju kompanija.

Prigodom potpisa Ugovora g. Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna kazao je: "Ovaj dugoročni financijski aranžman dodatno je priznanje Agrokoru dano od jedne od vodećih svjetskih financijskih institucija koja je prepoznala ispravnost naše vizije i strategije te vrijednost i opravdanost naših ulaganja u kompanije PIK Vrbovec i Belje."

"IFC-u je zadovoljstvo što može dati podršku Agrokorovim ulaganjima kojima se unaprjeđuje operativna učinkovitost nedavno privatiziranih kompanija. Pod vodstvom Agrokora ovaj bi projekt trebao osigurati PIK-u Vrbovec i Belju financijsku i ekološku održivost", rekao je g. Edward Nassim, regionalni potpredsjednik IFC-a za Afriku, Europu i Srednji Istok.

Suradnja Agrokora i IFC-a nastavit će se i na daljnjem unaprjeđenju operativnih standarda, sustava upravljanja kvalitetom, zdravstvenim uvjetima i sigurnosti na radnom mjestu u skladu sa standardima EU-a, uvođenjem HACCP-a, integriranog programa osiguranja kvalitete i sigurnosti hrane, gdje je to primjereno. IFC i Agrokor opredijelili su se za vođenje poslova uz poštivanje najviših standarda zaštite okoliša te će aktivno surađivati na unaprjeđenju mjera za zaštitu okoliša u PIK-u Vrbovec i Belju.

Međunarodna financijska korporacija, IFC, je ogranak Svjetske banke odgovoran za financiranje ulaganja u privatnom sektoru sa sjedištem u Washingtonu, D.C. IFC koordinira svoje aktivnosti s drugim institucijama Svjetske banke, ali je pravno i financijski nezavisan. Njegovih 178 zemalja članica osigurava temeljni kapital i zajednički utvrđuje politiku.