Novosti

Potpisani ugovori između Agrokora i sindikata međunarodnih banaka

Danas je u hotelu Westin u Zagrebu potpisan financijski aranžman u ukupnom iznosu od 475 milijuna € između Agrokor koncerna i sindikata od pet međunarodnih banaka, ABN AMRO Bank N.V, Bank Austria Creditanstalt AG, Raiffeisen Zentralbank Österreich AG, Privredne banke Zagreb d.d. i Société Générale - Splitske banke d.d.

Aranžman je u ime Agrokor koncerna potpisao g. Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna, u ime ABN AMRO Bank N.V. g. Mike Elliff, glavni direktor za pripremu zajmova za regiju Centralne i Istočne Europe, Srednjeg Istoka i Afrike, u ime Bank Austria Creditanstalt AG g. Ingo Bleier, zamjenik glavnog direktora za sindiciranje i zajmovna tržišta, u ime Raiffeisen Zentralbank Österreich AG g. Marc Faller, potpredsjednik Banke, u ime Privredne banke Zagreb d.d. g. Božo Prka, predsjednik Uprave, a u ime Société Générale - Splitske banke d.d. članica Uprave gđa Vedrana Carević.

Aranžman obuhvaća dva ugovora, jedan na iznos od 325 milijuna € s ročnošću od 5 godina i kamatom od 5% te drugi u iznosu od 150 milijuna €. Ugovori su namijenjeni otplati Agrokorove postojeće obveznice u iznosu od 230 milijuna € s kamatom od 11% te refinanciranju kratkoročnih zaduženja.

Ovaj financijski aranžman nova je potvrda Agrokorove vizije i strategije nakon faze akvizicija i intenzivnog širenja u regiji te predstavlja značajan korak u restrukturiranju Agrokorove bilance i jačanju financijske stabilnosti kao važnog strateškog cilja kompanije, čime će se dugoročno na optimalan način podržavati daljnji razvoj njegova operativnog poslovanja.

Gospodin Mike Elliff, potpisnik ugovora u ime ABN AMRO Bank N.V., međunarodne banke koja je globalni koordinator cjelokupnog aranžmana, izjavio je ovom prigodom: "Agrokor je od međunarodnog financijskog tržišta dobio snažnu potvrdu povjerenja. Sindicirani zajam odobren kompaniji zajedno s vrlo uspješnim otkupom obveznica za Agrokor predstavlja atraktivan izvor financiranja i pruža mu značajnu financijsku fleksibilnost kako bi mogao reagirati na kompetitivni razvoj na dinamičnim tržištima na kojima uspješno posluje.", te nadodao: "Iako je aranžman potpisan danas, do sredine kolovoza kada će biti zaključen očekujemo još nekoliko banaka koje će se priključiti ovom Sindiciranom zajmu."