Novosti

Rekordna berba maslina u Agrolaguni

Berba maslina u Agrolaguni d.d. iz Poreča ove je godine završila s rekordnim ostvarenjima. Na 225 ha maslinika ukupno se nalazi 65000 stabala maslina, koja su 2008. godine donijela 880.000 kg ploda masline, što je za čak 37% više nego u prošloj godini.

Rekordna berba maslina u AgrolaguniPodatak o 130.000 litara proizvedenog maslinovog ulja govori u prilog činjenici da je Agrolaguna d.d. ujedno je i najveći proizvođač maslinovog ulja u Hrvatskoj koji raspolaže vlastitom uljarom, čiji je godišnji kapacitet prerade 1.200.000 kg ploda maslina. Masline se prerađuju postupkom hladnog prešanja, čime se dobiva ekstra djevičansko maslinovo ulje s udjelom slobodnih masnih kiselina od 0,08 do 0,2 %. Ovako dobiveno ulje najbogatije je nutritivno vrijednim elementima, uz isto tako bogatu aromatičnu notu, a sorte poput Bjelice, Buže, Leccino, Pendolino, Picholine i Ascolana garancija su najviše kvalitete ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Rekordna berba maslina u AgrolaguniIstarski maslinici Agrolagune u narednim godinama očekuju daljnji porast uroda zbog ulaska maslina u puni rod. U maslinicima je uveden poseban sustav za navodnjavanje na površini od 55 ha, čime je bitno povećan urod, ali i kvaliteta samog maslinovog ulja. Ulaganja u nove nasade i sustav za navodnjavanje nastavit će se i u 2009. godini, stoga očekujemo daljnje povećanje prirasta kao i povećanje samog uroda.