Novosti

U BELJU s radom počelo prvo registrirano ekološko sabiralište animalnog otpada u Slavoniji i Baranji

U BELJU s radom počelo prvo registrirano ekološko sabiralište animalnog otpada u Slavoniji i BaranjiBelje Agro-vet d.o.o. danas je u Mecama predstavilo početak rada prvog registriranog sabirališta animalnog otpada u Slavoniji i Baranji. Sabiralište je rezultat projekta odgovornog gospodarenja animalnim otpadom, u koji je uloženo 2 milijuna kuna, a izveden je na način da zadovoljava sve najviše zoohigijenske i ekološke kriterije i usklađen je s praksom EU. Jedan od važnijih problema u stočarskoj i prerađivačkoj industriji je način zbrinjavanja uginulih životinja i animalnog otpada nastalog u procesu proizvodnje, kojima je nužno raspolagati u skladu sa zakonskom regulativom i dobrom gospodarskom praksom. Ovakav način zbrinjavanja i gospodarenja animalnim otpadom stavlja naglasak na ekologiju, koja pozitivno utječe na zaštitu okoliša, kao i na poboljšani veterinarski nadzor i preventivu, čime unapređujemo zaštitu zdravlja ljudi i životinja.

U BELJU s radom počelo prvo registrirano ekološko sabiralište animalnog otpada u Slavoniji i BaranjiSakupljanje animalnog otpada vrši se specijaliziranim vozilima, te se otpad dovozi u sabiralište gdje se razvrstava u kategorije, hladi i privremeno skladišti. Sabiralište se sastoji od rashladne komore za privremenu pohranu animalnog otpada s mogućnošću regulacije temperature, kapaciteta pohrane 25 spremnika različitih kategorija otpada, prostorije za razudbu te sanitarnog čvora. Zavisno o količinama, otpad se dnevno ili tjedno specijalnim kamionima transportira u kafileriju Agroproteinka u Sesvetskom Kraljevcu, koja je jedini prerađivač klaoničkog i ostalog otpada životinjskog porijekla u Hrvatskoj.

U BELJU s radom počelo prvo registrirano ekološko sabiralište animalnog otpada u Slavoniji i BaranjiZbrinjavanje i sakupljanje animalnog otpada vršit će se ne samo za potrebe stočarske i prerađivačke proizvodnje Belja d.d, već će uslužno biti dostupno i ostalim proizvođačima stoke na području Slavonije i Baranje, ali i za druge potrebe zbrinjavanja otpada poput mesa izvan roka upotrebe u trgovačkim lancima ili animalnog otpada drugih proizvođača mesnih prerađevina. Cijeli projekt povezan je s dobrom i odgovornom gospodarskom praksom u poljoprivrednoj proizvodnji i uvođenjem integriranog sustava upravljanja okolišem prema odrednicama međunarodnih normi ISO 14001:2004, čime se još jednom potvrđuje provođenje Agrokorove Politike upravljanja okolišem.