Novosti

U okviru procesa stabilizacije Konzuma BiH, pokreće se likvidacija tvrtke VELPRO d.o.o. Sarajevo

Na danas održanom sastanku u Vijeću Ministara BiH, u prisustvu najviših BH dužnosnika, predstavnika Agrokora i kompanija iz sustava Agrokor u BiH te predstavnika poslodavaca i dobavljača razgovaralo se o nastavku restrukturiranja kompanije, razdvajanju Konzuma i Mercatora te ponovnom uspostavljanju poslovanja Mercatora u BiH. Tom prilikom prezentiran je daljnji rad na nastavku procesa razdvajanja Konzuma i Mercatora kako bi se formirale dvije stabilne, dugoročno održive kompanije i na taj način osigurala budućnost što većeg broja zaposlenika i dobavljača, s pozitivnim utjecajem na ukupno gospodarstvo BiH. 

Iz Agrokora je danas potvrđeno da se najavljeni proces transformacije i stabilizacije poslovanja Konzuma BiH ponovnim uvođenjem brenda Mercator na tržište Bosne i Hercegovine kao i razdvajanje Konzumovih i Mercatorovih prodavaonica nastavlja prema planu. S ciljem postizanja obostrano prihvatljivih dogovora, nastavljaju se i razgovori s dobavljačima koji su u velikom broju izrazili podršku procesu transformacije poslovanja. 

Danas je objavljeno i da je u skladu s najavljenom rekonstrukcijom poslovanja tvrtke AGROKOR u Bosni i Hercegovini donesena odluka o pokretanju procesa likvidacije kompanije VELPRO d.o.o. Sarajevo u BIH. Preostali dug koji Velpro BIH ima prema dobavljačima će prije završetka procesa likvidacije preuzeti Konzum BiH i bit će u potpunosti plaćen. Centri Velpra su u najmu i s njihovim vlasnicima se vode razgovori o izlasku Velpra iz ovih centara, kako bi oni što prije mogli biti stavljeni u drugu komercijalnu funkciju. 

Od 163 zaposlenika VELPRO d.o.o. Sarajevo, za što je moguće veći broj pokušat će se naći rješenje kroz zaposlenje u drugim Agrokorovim kompanijama u BiH. Ostali zaposlenici dobit će pripadajuće otpremnine i najvišu razinu zaštite u okviru zakonskih mogućnosti. Sve to će biti realizirano u konzultaciji sa Sindikatom radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine te će zaposlenici biti zbrinuti na najbolji mogući način.