Novosti

Vinka i Agrokor o razvoju kooperacije s mladim poljoprivrednicima

Vinka1.jpeg

Desetak mladih poljoprivrednika okupljenih u Hrvatsku Udrugu mladih poljoprivrednika HUMP Agro s poslovodstvom Vinke i s predstavnicima Agrokora razgovarali su o mogućnostima razvijanja kooperacije i uključivanju mladih poljoprivrednika u razvoj proizvodnje povrća i voća, koja će biti namijenjena izvozu, a u sklopu sastanka obišli su i pogone i njive.

Mladi poljoprivrednici  koji obrađuju 50, 100 pa čak i 900 hektara zemljišta - predstavili su poslovodstvu Vinke i Agrokora svoje proizvodnje i čime se bave, odnosno što proizvode i kako se nose s konkurencijom na tržištu. HUMP Agro, koji već okuplja više od 220 mladih poljoprivrednika, dao je inicijativu da obiđu Vinku  te razmotre mogućnosti suradnje, posebice mladih poljoprivrednika s područja slavonskih županija, s obzirom da je za proizvodnju voća i povrća važno da mjesta proizvodnje ne budu previše udaljena zbog troška transporta i kvalitete proizvoda koji kasnije ulaze u peradu tj. obradu i zamrzavanje.

Agrokor je nedavno sklopio ugovor o međusobnoj suradnji - joint venture, s belgijskom Ardo Grupom, temeljem kojega Vinka postaje vodeća tvornica za proizvodnju zamrznutoga voća i povrća u istočnoj Europi. "Glavni cilj ove joint venture suradnje je da Vinka postane u istočnoj Europi vodeći proizvođač zamrznutoga voća i povrća, što će se postići snažnom investicijom i objedinjavanjem tržišnog, poljoprivrednog i industrijskog znanja Agrokora i Arda, uz kreiranje ekonomije obujma", kazala je na početku sastanka mladim poljoprivrednicima Ljerka Puljić , članica  Nadzornog odbora Agrokora. Značajno povećanje kapaciteta proizvodnje, otvoriti će i veliki broj novih radnih mjesta te prostor za uključivanje više kooperanata.

Ogromni potencijali na svjetskome tržištu

"Tržište ima ogromne potrebe za graškom,kukuruzom šećercem, šparogama, kestenom, trešnjama, malinama, kupinama, jagodama itd. Kapaciteti Vinke su veliki, a mi kanimo pomoći svima koji se žele uključiti u proizvodnju, raditi po standardima koji mi sa našim partnerom tražimo te proizvoditi vrhunske proizvode", rekla je mladima Puljić.

Predsjednik Udruge Jan Marinac kaže kako su iz medijskih izvještaja vidjeli da Agrokor i Ardo ulaze u ozbiljan posao, a poznavajući stanje na tržištu i ogromne potrebe za svježim ali i zamrznutim voćem i povrćem na europskom i svjetskom tržištu, smatraju kako u Hrvatskoj postoji dovoljan broj mladih poljoprivrednika koji bi se htjeli i trebali uključiti u neki oblik kooperacije i proizvoditi za Vinku. "Željeli smo saznati koji su oblici suradnje mogući, koje proizvode i količine Vinka treba za svoje kapacitete. Ovo je početak i vjerujem kako ćemo privući i druge mlade poljoprivrednike da nam se pridruže", dodao je Marinac, ne skrivajući oduševljenje potencijalima koje pruža ugovor Arda i Agrokora.

Domagoj Franić, direktor Vinke rekao je kako Agrokoru, koji već sada ima ogromnu proizvodnju povrća, a sada i voća na plantaži Borinci, za potrebe prerade i popunjavanje kapaciteta u Vinki i dalje trebaju ogromne količine povrća i voća, zbog čega su zainteresirani za kooperaciju. "Želimo s kooperantima imati dugoročni odnos. Dovoljnim brojem kultura hoćemo osigurati plodored za uspješniju višegodišnju proizvodnju na istoj sjetvenoj površini, čak i više puta godišnje, a naš je cilj pomoći im znanjem i iskustvom stečenim višegodišnjom proizvodnjom povrća", kazao je Franić.

Vladimir Džaja, direktor PIK-a Vinkovci, mladima je objasnio kako se danas povrće gotovo više ne može proizvoditi bez navodnjavanja. "Mi smo u sedam godina proizvodnje crvenoga luka iz godine u godinu učili, putovali po svijetu, educirali se i sada smo došli do količina od 12.000 do 15.000 tona, koje plasiramo kroz naše police. A potrebe za crvenim lukom u Hrvatskoj su oko 50.000 tona", rekao je Džaja, te mlade pozvao da se, bez obzira hoće li se uključiti u proizvodnju za Vinku ili ne, uvijek obrate njemu i njegovim kolegama kako bi dobili potrebne informacije i stručne savjete...

Cijeli članak, izjave i komentare možete pročitati na portalu Agrobiz.hr