Novosti

Vinski podrumi Belje predstavili visoko nagrađena vrhunska vina

Vinski podrumi Belje predstavili visoko nagrađena vrhunska vinaPreuzimanjem imovine Vinskih podruma Belje d.d. u stečaju u Kneževim vinogradima i vraćanjem pod okrilje Belja d.d., Agrokor je postao najveći vinogradar, podrumar i proizvođač vina u Hrvatskoj. U kontekstu navedenog, napravljena je dugoročna strategija enološkog razvoja u skladu sa značajkama pojedinh regija od Istre, preko kontinentalne Hrvatske do Podunavlja. Sustavnim angažmanom te procesom unapređenja kvalitete, dizajna i plasmana namjerava sepovratiti nekadašnji status Beljske proizvodnje. Sukladno tome, uovojgodini Agrokor će u Podrume Belje uložiti preko 15 milijuna kuna. Sredstva će biti između ostaloga investirana u nabavku novih fermentora, filtera, vinogradarskih traktora, kao i za sadnju novih nasada. U srednjoročnom planu cilj je i izgradnja nove vinarije koja će tehnološki pratiti sve svjetske trendove.

Vinski podrumi Belje predstavili visoko nagrađena vrhunska vinaPodrumi Belje nalaze se na području vinogorja Baranja. Na nadmorskoj visini od 150-220m južnih padina Banovog brda podrumi Belje imaju zasađeno ukupno 511 ha rodnih vinograda od kojih je 56 ha crnog sortimenta, a 455 ha bijelog sortimenta u kojem dominira graševina. Pored graševine tu su i sorte rajnski rizling, chardonnay, pinot sivi i muškat ottonel. Dosada je zasađeno i 103 ha novih nasada i to crnih sorti – pinot crni, cabernet sauvignon, merlot i frankovka, a bijelih sorti - pinot sivi, pinot bijeli, chardonnay i graševina. U narednom razdoblju u planu je krčenje starih i sadnja novih nasada te će Vinski podrumi Belje raspolagati s preko 600 ha rodnih vinograda.

Vinski podrumi Belje predstavili visoko nagrađena vrhunska vinaU asortimanu vina podruma Belje nalaze se slijedeće vrste - graševina, beljski rizling, chardonnay, rajnski rizling i pinot sivi. U dosadašnjoj proizvodnji stolno vino i kvalitetna vina činila su značajan dio proizvodnje, no planovi razvoja i novi nasadi u funkciji su podizanja kvalitete vina i povećanja proizvodnje kvalitetnih, a posebno vrhunskih vina. Berba 2006. bila je prava zlatna berba za Belje jer su vina iznimne kvalitete što potvrđuju brojne nagrade i priznanja na najvažnijim državnim natjecanjima. Na prvom Festivalu graševine u Kutjevu beljske graševine su osvojile ukupno 3 zlatne medalje, a vrhunska graševina Podruma Belje proglašena je šampionom Festivala. Vrhunski Chardonnay je u Sv. Ivanu Zelini na 39. izložbi kontinentalnih vina ocijenjen kao najbolje bijelo mirno vino, a u ukupnom ocjenjivanju osvojeno je 5 zlatnih medalja. Chardonnay i Chardonnay izborna berba bobica potvrdili su svoju kvalitetu i sa dvije zlatne medalje na ovogodišnjoj VINOVITI, te sa dvije srebrne medalje na međunarodnom sajmu vina u Ljubljani.

www.belje.hr