Novosti

Visoki sud u Engleskoj priznao hrvatski postupak Izvanredne uprave

Argumenti Sberbanke odbijeni

Danas je časni sudac Paul Matthews na britanskom Visokom sudu donio odluku u postupku u svezi zahtjeva Agrokora d.d. za priznanje u Engleskoj. Presuda je uslijedila nakon četverodnevne rasprave koja je trajala od 23. do 26. listopada 2017. godine.

27. srpnja 2017. godine, Ante Ramljak, izvanredni povjerenik Agrokora podnio je zahtjev za priznavanjem hrvatskog postupka izvanredne uprave u pogledu Agrokora d.d. u Engleskoj i Walesu temeljem Zakona o prekograničnom stečaju (2006). Zahtjevu za priznanje prigovorila je Sberbank of Russia, što je bilo prvi puta da je u postupku priznanja u Engleskoj uložen prigovor.

Sberbanka se protivila zahtjevu ističući da postupak izvanredne uprave nije u skladu sa Zakonom o prekograničnom stečaju te da je protivan pravnom poretku Engleske i Walesa.

Sud je odbio sve argumente Sberbanke te je odlučio u korist izvanredne uprave i priznao postupak izvanredne uprave u Agrokoru d.d.. Pravna posljedica priznanja je obustava svih pravnih postupaka koje su vjerovnici pokrenuli u Engleskoj i Walesu. 

U postupku je izvanrednu upravu zastupalo Odvjetničko društvo Kirkland & Ellis po čijim su uputama pred sudom kao odvjetnici nastupili odvjetnik Tom Smith (QC) i William Willson.  

Prezentacija - postupak Izvanredne uprave priznat u Engleskoj

Judgment - Agrokor Recognition Application 9 November 2017 (tekst presude na Engleskom jeziku)