Novosti

Zaposlenice Konzuma na edukaciji u Agrolaguni

Konzum Agrolaguna 2016 3 - 1200px.jpg

Ukupno 170 zaposlenica odjela delikatesa u Konzumu boravilo je u posjeti Agrolaguni u Poreču. Svrha posjete koju su zajednički organizirali Konzum i Agrolaguna je edukacija o proizvodnim procesima u Sirani Špin te sirevima Špin koji su se do sada prodavali pod imenom Sir Laguna. Edukaciju je vodila Luana Kušće - Vodopija, direktorica Sirane Špin, koja je zaposlenice Konzuma upoznala s procesom proizvodnje sira od pašnjaka do gotovog proizvoda. Istaknula je i kako Sirana Špin godišnje proizvede 300 tona sira i 100 tona skute. Uz vlastitu proizvodnju mlijeka s postojećim stadom od 2000 grla, sirana otkupljuje mlijeko i od 20 lokalnih kooperanata i to 150 tisuća litara godišnje.

Također, zaposlenice Konzuma upoznala je sa sirevima sada dostupnima pod imenom Špin. To su sirevi od kravljeg i ovčjeg mlijeka, kao istinski nasljednici istarske mljekarske tradicije, a osnovnoj paleti kravljeg i ovčjeg sira Špin, pridružili su se i specijalni sirevi poput istarskog kravljeg sira s tartufima, istarskog kravljeg sira koji je njegovan u teranu i Gran Istriano – 10-kilogramski kolut kravljeg sira koji zrije najmanje 12 mjeseci i koji se proizvodi tehnologijom sličnom kao talijanski grana padano.

Posebno je bila zanimljiva radionica sljubljivanja sireva i vina Agrolagune, a posjet prekrasnoj Stanciji Špin završen je finim istarskim ručkom i vinima Vina Laguna.