Novosti

Završena najveća transakcija u povijesti regije

IK_20140416_ured_0025.jpg

Nakon završetka javne ponude za kupnju preostalih dionica, Agrokor od 1. rujna postao 80,75-postotnim vlasnikom Mercatora

Ponudu Agrokora za kupnju preostalih dionica Mercatora u zakonskom roku, koji je istekao 1. rujna u 12 sati, prihvatili su dioničari koji su vlasnici 27,63 posto dionica, čime je Agrokor – s ranijim preuzimanjem većinskog udjela – postao 80,75-postotnim vlasnikom Mercatora. Na ovaj način uspješno je završena druga faza spajanja dviju kompanija kojom je Agrokor, kao novi većinski vlasnik Mercatora, potvrdio dominantnu tržišnu poziciju u maloprodaji ne samo u Hrvatskoj i Sloveniji, nego i u regiji, kao i ambiciju za daljnje širenje na europskom planu.

Kao što je već poznato, Agrokor je ponudu za preostale dionice, nakon što je prije toga u dogovoru s članovima konzorcija otkupio većinski udio od 53,12 posto dionica, objavio 31. srpnja. Cijena za jednu dionicu, u skladu sa Zakonom o preuzimanju, ostala je ista kao i kod kupnje dionica iz prvog, većinskog paketa koji je Agrokor platio članovima konzorcija, a iznosi 86 eura.

Predsjednik Agrokor koncerna gospodin Ivica Todorić nakon zaključenja ponude o preuzimanju većeg dijela raspoloživih dionica istaknuo je da je ovom operacijom „završena najveća transakcija u povijesti regije“ i nastavio: „Ovom povijesnom transakcijom počinjemo stvarati novu vrijednost za sve potrošače, veću sigurnost za zaposlenike i inicirati daljnji razvoj ekonomije u regiji, osnaživati tržišta za naše dobavljače, čime ćemo u konačnici znatno povećati razinu zaposlenosti. Završetkom javne ponude vlasnici i Uprave članica društva, njihov menadžment i zaposlenici idu u odlučnu provedbu strategije i vizije stvaranja liderskih i ekonomski najuspješnijih maloprodajnih kompanija u regiji. Ova transakcija čin je uspjeha, koji će dovesti do novih vrijednosti.“

Agrokor će malim dioničarima isplatiti kupovnu cijenu u roku od osam dana nakon što se Agencija za vrijednosne papire i tržište kapitala uvjeri u uspješnost ponude. Krajem srpnja Agrokor je prodajnom konzorciju banaka i korporacije Pivovarne Laško uplatio dogovorenih 172 milijuna eura za 53,12 posto dionica Mercatora.